hrvatski prirodoslovni muzej zagreb | odjel kukci | 2024.

Hrvatski prirodoslovni muzej je nakon više od tri godine intenzivnih radova potpuno obnovljen, a za javnost će biti otvoren u rujnu 2024. godine

Hrvatski prirodoslovnI muzej je nakon više od tri godine intenzivnih radova i investicije od 31,6 milijuna eura potpuno obnovljen. Točnije, napravljena je potpuna obnova i dogradnja povijesne Palače Amadeo, a muzejski prostori moderno su opremljeni kako bi na suvremen i atraktivan način promicali bogatu hrvatsku kulturnu i prirodnu baštinu. I dodajmo, obnovu su financirali Europska unija, Republika Hrvatska i Grad Zagreb. A Hrvatski prirodoslovni muzej svoja će vrata građanima otvoriti krajem rujna ove, 2024. godine. Podsjetimo, Muzej je teško stradao u potresu koji je u nedjelju, 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb, a više o tome doznajte ovdje.

Rekonstrukcijom zaštićenog spomenika kulture Palače Amadeo stvoreni su novi izložbeni prostori opremljeni najsuvremenijom tehnologijom, laboratoriji, suvenirnica i muzejski kafić. Novi stalni postav, obogaćen multimedijskim rješenjima i interaktivnim sadržajima, posjetiteljima će na cjelovit način interpretirati muzejski fundus iz mineraloških, geoloških, paleontoloških, paleoantropolških, zooloških i botaničkih zbirki te im približiti raznolikost živog i neživog svijeta, odgovarajući im na pitanje što je život i kako je nastao.

“Izuzetno smo ponosni na naš novi Hrvatski prirodoslovni muzej. A on je ovim projektom postao katalizator razvoja turizma, znanosti i gospodarstva u Zagrebu i njegovoj široj regiji. Novi stalni postav Muzeja, kada najesen bude dovršen, omogućit će jedinstven doživljaj otkrivanja prirodne baštine kroz modernu muzeološku koncepciju i multimedijsku interpretaciju. Ukratko, posjetitelji će moći razumjeti i doživjeti evoluciju života na način koji prije nije bio moguć”, rekla je Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Hrvatski prirodoslovni muzej će ojačati znanstveno-istraživačku djelatnost te kulturnu i turističku ponudu

Uz obnovljenu zgradu i novi stalni postav, Hrvatski prirodoslovni muzej dobio je i moderno opremljene prostore. Oni će se koristiti za priređivanje povremenih izložbi, održavanje predavanja, radionica i drugih edukativnih programa. Uz to, ojačani su i kapaciteti za znanstvena istraživanja. U novim laboratorijima korisnici će moći uživo pratiti znanstvene analize i sami doprinositi stvaranju novih znanstvenih vrijednosti. Također, dio znanstvenih aktivnosti otvorit će se za javnost u suradnji s obrazovnim institucijama. A to će omogućiti i aktivan rad učenicima i studentima te doprinijeti njihovu prirodoslovnom opismenjavanju.

Dodajmo i da je otvoren novi pristup Muzeju, ali i Gornjem gradu i to preko Vrazovog šetališta. To je nova spojnica između zelenog Tuškanca i urbane Demetrove, a koja će imati važnu ulogu u revitalizaciji gornjogradskog područja. Ukratko, novi Hrvatski prirodoslovni muzej obogatit će kulturnu i turističku ponudu Zagreba i okolice. Ali će i doprinijeti zapošljavanju i gospodarskom rastu.

Ukupna vrijednost obnove Muzeja iznosi 31,6 milijuna eura, a izvršena je kroz dva velika projekta

U sklopu projekta Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej, Europska unija sufinancirala je obnovu s 9,9 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. A partner Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada Zagreba izdvojili su 5,8 milijuna eura. U sklopu projekta postpotresne obnove Provedba mjera zaštite zgrade i muzejske građe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Europska unija je iz Fonda solidarnosti Europske unije financirala konstruktivnu obnovu palače u iznosu od 9,7 milijuna eura kroz Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Dodatna sredstva za obnovu osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 1,45 milijuna eura. A Grad Zagreb je samostalno osigurao još 4,8 milijuna eura.

Hrvatski prirodoslovni muzej svoja vrata otvara na jesen 2024. godine

U sklopu završne konferencije uzvanici su razgledali izložbu iz fundusa Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja pod nazivom Hrvatska prirodoslovna baština – Kukci, čije su autorice dr. sc. Martina Šašić Kljajo i dr. sc. Iva Mihoci. Izložba je postavljena kao prezentacija mogućnosti novog prostora i izložbene mogućnosti koje muzej nudi, a govori o kukcima – vrstama koje su oblikovale naš planet, predstavljajući ih kroz muzejske zbirke.

Dodamo da je u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju pohranjeno 36 zbirki kukaca, No, u Muzeju se nalazi i više studijskih zbirki koje broje preko 450.000 muzejskih predmeta. A izložbu o kukcima i ostatak stalnog postava Hrvatskog prirodoslovnog muzeja građani će moći vidjeti krajem rujna ove, 2024. godine, nakon što Hrvatski prirodoslovni muzej i službeno otvori svoja vrata. Više informacija o ovom gornjogradskom muzeju možete doznajti putem mrežnih stranica na adresi hpm.hr.

Tagged