hrvatski prirodoslovni muzej - muzejska čuvaonica - novi petruševec, zagreb - 2021.

Hrvatski prirodoslovni muzej evakuirao i spasio “Zbirku krapinskog diluvija”

Palača Amadeo na Gornjem Gradu u kojoj je smješten Hrvatski prirodoslovni muzej teško je oštećena u lanjskim potresima – ožujskim zagrebačkim i prosinačkim petrinjskim. Uvjeti u Muzeju postali su neadekvatni za pohranu iznimno vrijedne i bogate prirodoslovne i kulturne baštine. U tijeku je završna faza evakuacije građe na novu lokaciju, dok zgrada kreće u rekonstrukciju financiranu sredstvima Europske unije i Grada Zagreba.

Najvrjednija zbirka koju ima Hrvatski prirodoslovni muzej je “Zbirka krapinskog diluvija”. Upravo je preseljena u novouređenu muzejsku čuvaonicu na Novom Petruševcu, a tamo će biti smještena u posebnu prostoriju u skladu s najmodernijim muzejskim standardima. Naime, oni jamče sigurnost te stabilne i kontrolirane uvjete pohrane čak i najosjetljivijoj građi.


“Problem adekvatnog smještaja muzejskih zbirki izazov je za sve muzeje. Posebno za hrvatske koji su zbog nedostatka adekvatnog prostora prisiljeni uvelike improvizirati sa smještajem kako bi osigurali tek elementarne uvjete. Ponosni smo na to da je Zbirka krapinskog diluvija pohranjena u novu, modernim svjetskim standardima opremljenu i ujedno najveću specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Republici Hrvatskoj”, rekla je Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Preseljenje građe dio je projekta rekonstrukcije i obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Krajem 2020. godine sklopljen je ugovor vrijedan više od 69 milijuna kuna, što ga čini trenutno najvećim projektom u kulturi u Hrvatskoj. Veći prostori, suvremena oprema, akreditirani laboratoriji, suvenirnica i muzejski caffe bar samo su neki od brojnih sadržaja novog prirodoslovnog muzeja koji nas očekuje krajem 2023. godine. Više doznajte na mrežnim stranicama HPM-a na adresi hpm.hr.

Tagged