film "zbornica" / glumačka ekipa / zff 2021.

Hrvatska premijera filma “Zbornica” na ZFF-u okupila filmaše i prosvjetare

Na hrvatskoj premijeri debitantskog filma “Zbornica” redateljice Sonje Torakić, već okrunjenog s dva posebna priznanja na uglednom filmskom festivalu u Karlovym Varyma, okupila se brojna filmska ekipa, ali i brojne kolege iz svijeta filma i prosvjete. “Zbornica” je dio glavnog programa Zagreb film festivala, a u kina diljem Hrvatske će od sljedećeg četvrtka, 25. studenoga 2021. godine.

Pod maskama koje su skidane samo za fotografiranje, filmsku su ekipu predvodile scenaristica i redateljica Sonja Tarokić i producentica Ankica Jurić Tilić. Od brojnog glumačkog ansambla, premijeru su uveličale Marina Redžepović, koja glumi Anamariju, novu pedagogicu u školi te Nives Ivanković, koja glumi ulogu Vedrane, ravnateljice “čvrste ruke”. Tu su bili i Stojan Matavulj koji glumi problematičnog profesor povijesti te Maja Posavec i Sandra Lončarić u ulogama nastavnica. Nazočni su bili i Daria Lorenci Flatz, Barbara Nola, Filip Juričić, Igor Kovač, Frano Mašković i mnogi drugi.


Na premijeri su bili administratori najjačih Facebook stranica i grupa koje okupljaju prosvjetne radnike. A došli su i Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja i bivši voditelj Cjelovite kurikularne reforme te Dejan Nemčić, najbolji profesor geografije na svijetu. Došla je i Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja te Jere Bilan, tajnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Od kolega filmaša, Zbornicu su došli pogledati redatelji Nevio Marasović, Predrag Ličina i Dalibor Matanić. Na premijeru su došli i Helena Minić, Nina Violić, Karla Brbić i Janko Popović Volarić.

Film Sonje Tarokić je prava drama o borbi pojedinke protiv sustava

Netom zaposlena entuzijastična osnovnoškolska pedagoginja Anamarija (Marina Redžepović), prisiljena je birati hoće li poštovati vlastite principe ili se uklopiti u zbornicu. Dodajmo da je film svjetsku premijeru imao na 55. međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary. Film je na njemu osvojio posebno priznanja glavnog i Ekumenskog žirija. Svjetsku premijeru popratili su brojni ugledni filmski magazini, a Variety ju je opisao kao “impresivnu debitantsku dramu”.

Sonja Tarokić do sada je snimila više zapaženih i nagrađivanih kratkih filmova. Zbornica je njezin prvi dugometražni film za koji je potpisala i scenarij. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažer i dizajner zvuka Borna Buljević, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, a kostimografkinja Katarina Pilić. Film je nastao u produkciji Kinorame uz pridruženog producenta KinoElektron iz Francuske. Potporu filmu dao je Hrvatski audiovizualni centar i program Kreativna Europa – potprogram MEDIA. Pomogli su i RE-ACT, HRT i Torino Film Lab, gdje je projekt nagrađen u fazi razvoja. Više o Sonji Tarokić doznajte na stranicama IMDB-a.

Video: Najava za film “Zbornica”

Tagged