hrvatska mensa croatia - 2022.

Hrvatska Mensa, udruga koja okuplja ljude iznadprosječne inteligencije, slavi 25. rođendan

Hrvatska Mensa, udruga koja okuplja ljude iznadprosječne inteligencije, odnosno osobe koje svojim rezultatom na testiranju inteligencije pripadaju u gornjih 2% ukupne populacije, ove godine slavi svojih 25 godina postojanja. Tijekom svih tih godina Hrvatska Mensa je zajedno rasla s društvom u kojemu djeluje te je kao i ostali segmenti društva doživjela mnogo uspona.

Mensa je prvenstveno mjesto za upoznavanje i druženje članova na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Ona nudi svojim članovima raspon određenih pogodnosti, a one se mogu pronaći na službenim stranicama na adresi mensa.hr. Dodajmo da se u sklopu Tjedna darovitosti za 2022. godine održava testiranja u dva najveća hrvatska grada. U Splitu je testiranje zakazano za subotu, 19., dok će se u Zagrebu testiranje obaviti u subotu, 26. ožujka. Prijava na testiranje moguća je putem mrežne stranice na kojoj se može pronaći više informacija o testiranju. Svi koji se prijave online ostvaruju pravo na popust na cijenu testiranja!

U 2021. godini Hrvatska Mensa je ponovno imala veliki broj članova

“Točnije, imamo drugi najveći broj od osnutka Mense još davne 1997. godine. A u aktualnoj 2022. godini cilj nam je prijeći brojku od 1007 članova, koliko je Mensa brojala 2005. Zaključno s veljačom 2022., Hrvatska Mensa broji 835 članova, od kojih je 60% starosti do 40 godina. Isto tako, potrebno je istaknuti da je po županijama zabilježen široki raspon prolaznosti pristupnika na održanim testiranjima. Od primjerice 38% u Zagrebu, 28% u Osječko-baranjskoj pa sve do 14% u Istarskoj županiji. Sukladno podacima s IBD sastanka Mense International održanog krajem 2021., mi se nalazimo na 13. mjestu po relativnom broju članova na milijun stanovnika. S ovogodišnjim planiranim povećanjem članova mogli bi se popeti na toj ljestvici i ostvariti 7. poziciju od ukupno 39 punopravnih članica u Mensa International zajednici po relativnom broju članova. A što bi nas primaklo najboljim nacionalnim Mensama”, rekao je Đuro Lubura, predsjednik Hrvatske Mense.

“U 2021. godini provedeno je 18 testiranja na kojima je pristupilo 735 kandidata, dok je cilj u 2022. godini prijeći ukupni broj od 1100 pristupnika te održati što veći broj testiranja u regionalnim središtima, ali i u manjim gradovima“, dodao je Mario Erceg, član Predsjedništva Hrvatske Mense zadužen za organizaciju testiranja. Više o Mensi ili tzv. High-IQ societyju doznajte na Wikipediji.

Tagged