hladno pivo - desetka :: foto: damil kalogjera :: 1997.

Hladno pivo, zagrebačka punk rock institucija, predstavlja obljetničko izdanje kultnog albuma “Desetka”

Hladno pivo, zagrebačka punk rock institucija i diskografska kuća Dancing Bear, na zadovoljstvo svih audiofila, predstavljaju obljetničko izdanje kultnog albuma “Desetka”! Tako je ovaj album od utorka, 20. prosinca 2022. godine, s odmakom od četvrt stoljeća od objavljivanja na CD-u i kaseti, kruna trilogije ortodoksnih punk albuma Hladnog piva, po prvi puta dostupna na vinilu! Remasterirana snimka albuma “Desetka” upakirana je u gatefold omot na kojem se nalaze fotografije Damila Kalogjere i tekstovi koji su pratili i originalno CD izdanje.


Jedan od najpoznatijih i najuspješnijih hrvatskih rock bendova pojavio se na sceni krajem osamdesetih godina 20. stoljeća. I zanimljivo, u manje od deset godina stekli su status najjačeg domaćeg punk rock benda. Nakon objave albuma Džinovski i G.A.D., koji uz Desetku čine trilogiju koja je oblikovala hrvatsku punk rock scenu s kraja devedesetih i s početka novog milenija, u ožujku 1997. Hladno pivo uputilo se u Ljubljanu snimiti treći album. Suradnja s izvrsnim producentom Jurajem Križajem urodila je jednim od najcjenjenijih radova koji mnogi smatraju i najposebnijim albumom njihove 35 godina duge karijere. A Hladno pivo je upravo njime obilježio prvih 10 godina benda.

Dečki iz Gajnica su se “Desetkom” upisali u povijest

“Kao prvo, nisam vjerovao da je prošlo već četvrt stoljeća. No, datum na izdanju je neumoljiv i kaže 1997. Tada sam imao 26 godina. Sjećam se dobro snimanja i kako smo dane i noći provodili u studiju Metro kod producenta Janeza Križaja u centru Ljubljane. Kao što i samo ime studija sugerira, Metro je bio u podrumu, bez prozora, ali i bez tuša. Nakon nekoliko dana smo se osjećali k’o rudari koji izlaze iz jame pa im treba malo vremena da im se oči naviknu na sunce”, prisjeća se Mile Kekin.

Dečki iz zagrebačkih Gajnica ovim su se pjesmama upisali u povijest. Iza njih je danas osam studijskih albuma, tri koncertna albuma i dva DVD-a. No, tu je i niz hitova čiji su britki stihovi secirali društvene fenomene. A 25 godina nakon objave pjesme poput Ne volim te, Nema više… i Roštilj postale su nezamjenjiv dio pop kulture.

“Cilj nam je bio snimiti najglasniji i najbrži album ikada. Čak i sada kada slušam pjesme s Desetke se čudim verbalnoj rafalnoj paljbi na Ne volim teNema više i Anoreksiku. Sjećam se kako smo za Roštilj dugo tražili aranžman. No, na kraju je Janez iznio samo dva mikrofona u predsoblje studija gdje su bili kauč i fotelje. A mi smo samo na akustičnoj gitari i s par boca odsvirali pjesmu koja se baš takva našla na albumu. Tako je, uz minimalne probe i pripreme, rođen klasik i soundtrack svakog roštilja koji drži do sebe. Desetka je zaista punokrvni punk rock album. On je zadnji u trilogiji ortodoksnih punk albuma HP-a, prije nego što smo okrenuli i drugim žanrovima. On je kao takav dokument našeg odrastanja koji je zaslužio i vinilno reizdanje”, dodao je Mile Kekin. Više informacija o ovom punk rock bendu iz Gajnica doznajte na Wikipediji.

VIDEO: Hladno Pivo – Roštilj

Tagged