mayales - foto: boris ščitar - 2021.

Grupa Mayales završila dugogodišnji rad na četvrtom albumu “Domovina”

Aquarius records s ponosom objavljuje izlazak četvrtog albuma grupe Mayales. Krajem veljače 2021. godine Mayales je objavio završetak dugogodišnjeg rada na novom albuma te objavio njegovo ime. Album će se zvati “Domovina”.

Posljednje dvije godine, iz autorske radionice Petar BeluhanVlado MirčetaLuka Geček, počele su stizati najave novog albuma. Radilo se o pjesmama Dupli svijet te posebno uspješnoj pjesmi “Još jedan krug. Sada Vam predstavljamo svih 12 novih pjesama kojima su se Mayalesi filigrantski bavili posljednjih godina. Snimljene su pod budnim uhom Pavla Miholjevića i Jure Ferine, producentskog para s kojima nastavljaju suradnju započetu na Simbolu za sunce.


Od izlaska posljednjeg albuma Simbol za sunce 2017. godine, ova jedinstvena glazbena institucija fanatično je predstavljala svoju mnogoljudnu koncertnu inkarnaciju, odnosno pjesme koje su neupitno obogatile hrvatsku kulturnu baštinu. Baš kao što su i širile okvire čak nekoliko glazbenih žanrova posljednjih gotovo tri desetljeća postojanja.

Uvijek u nekom svojem filmu, u svojem tempu, Mayalesi su vozili izvan trendova i klike. Bili su posvećeni isključivo vlastitom instinktu te virtuoznoj glazbenoj igri i eksperimentiranju. Preslušavanjem Domovine jasno je da Mayalesi nastavljaju jahati u svojim epskim prostranstvima. U atmosferama koja mirišu na vremena kada su se albumi slušali u jednom dahu, od korice do korice.

I ovaj album nosi neku svoju intrigu, zagonetan koncept isprepleten kroz stotine glazbenih slojeva

On je provučen kroz čarobne melodija i otpjevan kroz lucidne tekstova koji zovu slušatelja da sjedne i prepusti se otkrivanju domovine iz zaigranih glava Mayalesovih autora. I na ovom albumu nastavlja se dobra navika suradnje s različitim umjetnicima. S dugogodišnjom suradnicom benda Ivanom Starčević, novom zvijezdom scene Mary May, odnosno duet koji je vođa benda, autor i pjevač Petar Beluhan, realizirao s Aljošom Šerićem.

Ovoga puta Mayalesi su na izradi svojeg vizualnog identiteta surađivali s mladim umjetnikom Vicom Tomasović. Sam izlazak albuma pratit će dva spota realizirana u suradnji s video umjetnikom iz Koprivnice, mladim Dinkom Šimcem. Šestominutni video za pjesmu Divlje pastrve snimljen je jednog nevjerojatnog dana na bajkovitim planinama Žumberka. 30. travnja 2021. Mayales predstavljaju video za pjesmu Adio galioti, u kojem nastupa majstorica uličnog performansa Nikolina Majdak. Više o bendu Mayales doznajte na njihovoj Facebook stranici.

Video: Mayales – Divlje pastrve

Tagged