afion :: 2020.

Grupa Afion singlom “Šošana” najavljuje treći studijski album “Treći bilbil”

Zagrebačko-skopsko-malteški world music sastav “Afion” predstavlja singl “Šošana”, kojim najavljuje dugoočekivani, treći studijski album “Treći bilbil”. “Šošana” je pjesma čija je melodija poznata na cijelom Bliskom istoku, a izvorno se na hebrejskom zove “Erev shel shoshanim” (Večer ruža/ljiljana). Tradicionalno se svira na svadbama, ali je koriste i kao podlogu za trbušni ples. Kod nas ju je popularizirala Olivera Katarina u 60-im te grupa Dah u 70-im godinama 20. stoljeća. Autorica teksta je Ildi Ivanji, a u njenom prepjevu hebrejska ruža je postala djevojka Šošana, glavna protagonistica pjesme koja iščekuje dolazak svog dragoga.


Šošana je poetična, senzualna ljubavna pjesma s dozom melankolije i nostalgije. Po emociji je sestra Anadolki, ali u sebi nosi boje, mirise i okuse istočnog Mediterana. U njoj se čuju zvukovi Orijenta, makedonskog kavala, perzijskog tombaka, plesnjaka 60-ih i 70-ih godina i twinpeaksovske električne gitare. Prekrasna melodija pjesme i tekst Ildi Ivanji spojili su se u divnu priču o Šošani, ženi koja drhti od čežnje da se spoji sa svojim dragim. Ovo je i svojevrsni hommage Oliveri Katarini, velikoj divi i interpretatorici tradicijskih pjesama, posebno romskih”, rekla je Lidija Dokuzović, pjevačica u bendu.

“Veliki, pomalo floydovski zvuk električne gitare ispod senzualnog i čeznutljivog vokala također je novost u zvuku Afiona. Nježni kaval nas vodi do kraja pjesme koja završava dugim outrom na gitari, koji kao da dolazi iz nekih davno prošlih vremena. Kada je tako nešto bilo dopušteno i odlazi u postepeni fade-out i kraj albuma…”, rekao je Danijel Maoduš, gitarist Afiona.

Šošana je pjesma koja na starinski način govori o čežnji

Šošana je pjesma koja na predivan starinski, pomalo naivan, ali opet univerzalan način govori o čežnji i o osjećaju živosti i življenja života kroz nju. Jako sam sretan kako nam je ispala Šošana. I dodat ću, to je jedina pjesma čiji je aranžman nastao iz nule i improvizacije. Volim o pjesmama razmišljati kao o nastavcima neke priče, tako da je Šošana za mene afionski nastavak Anadolke“, rekao je Nenad Kovačić koji u bendu svira udaraljke, a ujedno je i vokal.

Novi album naziva Treći bilbil etno / world music grupe Afion izlazi u ponedjeljak, 4. svibnja 2020. godine. Nakon više od desetljeća diskografske pauze, on je unio dosta novih momenata u poigravanju i isprobavanju s novim zvukovima, pristupima i formama. Donio je prepoznatljiv, ali zreliji afionski zvuk obogaćen šarolikim perkusionističkim instrumentarijem i električnom gitarom kao povremenim gostom na albumu.

O grupi Afion

Afion na makedonskom jeziku znači mak ili opijum. No, to je ujedno i zagrebačko-skopsko-malmeški world music sastav koji je na sceni od 2003. godine. Inspiraciju nalaze pretežito u folkloru hrvatskog i makedonskog područja. Tradicijske pjesme pretaču u vlastite, originalne interpretacije i kompozicije. Održali su više od 500 koncerata u Hrvatskoj i diljem Europe, što po klubovima. Što na velikim festivalskim pozornicama (Bingsjö, Shetland Islands Folk Festival, INmusic Festival, Adriatico Mediterraneo, Balkan Square festival u Ohridu, Ex-Yu Rocks…), pribavilo im je kultni status i velik broj fanova.

Njihove nastupe uživo krasi “akustični zvuk s energijom rock’n’roll benda”. A oni svojim izvedbama znanih i neznanih tradicijskih pjesmama izazivaju emocije koje navode publiku na ples, smijeh, ali i suze. Studijski albumi Afion (Aquarius Records / Spona, 2006.) i Čudni svati (Aquarius Records / Spona 2008.) nominirani su za diskografsku nagradu Porin.

Afionovi članovi angažirani su u različitim glazbenim projektima i surađuju s mnoštvom drugih glazbenika. Bave se pedagoškim radom i drže glazbene radionice. A vođeni su idejom kako tradicijsku glazba treba dijeliti s drugima kako bi ostala “živa”. U 2012. godini im se putevi razilaze, i to kako bi se članovi posvetili drugim bendovima i projektima. U 2018. bend se ponovo okuplja i sada muzički zreliji, posvećuje se radu na novom albumu znakovita naziva Treći bilbil koji će svjetlost dana ugledati u ponedjeljak, 4. svibnja, u CD, LP te digitalnom izdanju Aquarius Recordsa i Spone. Afion čine Lidija Dokuzović (vokal), Aleksandar Jovevski (kaval), Josip Mazić (bas), Danijel Maoduš (gitare) i Nenad Kovačić (udaraljke i vokal). Više o Afionu doznajte na njihovoj Facebook stranici.

AUDIO: Afion – Šošana

Tagged