dave holland / special merrits award / zagreb 2019

Glazbeni bogovi u Zagrebu svirali pred prepunom dvoranom ZKM

U srijedu, 30. listopada 2019. godine, na pozornici Zagrebačkog kazališta mladih, održan je još jedan u nizu vrhunskih koncerata Jazz.hr-a. Prema reakcijama publike i potražnji ulaznica, moglo se naslutiti da će sinoćnji koncert biti poseban. Naime, već puna dva tjedna prije koncerta sve su dostupne ulaznice bile rasprodane, a ne samo da se tražila ulaznica više, već su ljudi kampirali pred ulazom, ne bi li dočekali čuti svoje glazbene idole.

Prije nego su zasvirali, Neven Frangeš, ugledni jazz glazbenik i član upravnog odbora nagrade Porin je statuu izrađenu od bračkog kamena uručio legendarnom kontrabasistu Daveu Hollandu i čestitao na ovoj Special Merrits Award nagradi za posebne zasluge.

A zašto je upravo Holland, kao Ron Carter, Lee Konitz i Jean-Luc Ponty prije njega, dobio ovu prestižnu nagradu, publika je odmah mogla i doživjeti.

Cross Currents Trio, koji osim Hollanda čine saksofonist Chris Potter i tablist Zakir Hussain, vrhunski majstori svojih instrumenata, stali su (ili sjeli) na pozornicu i publiku povukli na glazbeno, ali i duhovno putovanje. Lakoća i bezgraničnost njihovog muziciranja i glazbeno zajedništvo istoka i zapada koje su stvarali, iz takta u takt teklo je pa su skoro dva sata koncerta bez pauze prošla u jednom dahu.

Publika je gromoglasno nagrađivala ovaj izvan serijski sastav te su na kraju koncerta kazalište napuštali na glas komentirajući vlastito zadovoljstvo upravo doživljenim događajem.

Bila je to prava uvertira za sva događanja i koncerte koje Jazz.hr priprema u 2020., u kojoj obilježava 30 godina neprekinutog djelovanja.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - -