film "glava velike ribe" - redatelj arsen oremović :: 2023.

Glava velike ribe – nagrađivani igrani film Arsena Oremovića od 2. veljače 2023. igra u kinima diljem Hrvatske

Ukratko, film “Glava velike ribe” prikazuje prizore iz bračnog života na balkanski način. A nakon međunarodne premijere na Cottbus Film Festivalu te uspješne festivalske turneje ovjenčane nagradama za glavnu mušku i žensku ulogu, ovaj dugometražni igrani film redatelja Arsena Oremovića od četvrtka, 2. veljače 2023. godine, dolazi pred domaću filmsku publiku! Dodajmo da je film “Glava velike ribe” nastao prema istoimenom romanu Ognjena Sviličića.


Najveće iznenađenje ove festivalske sezone, film Glava velike ribe Arsena Oremovića urbana je socio-politička drama o tranziciji i poduzetništvu te bračnim prizorima na balkanski način, s kojom će se domaći gledatelji lako saživjeti prateći sudbinu malog čovjeka rođenog u krivo vrijeme i na krivom mjestu. Praktički nemoćnog da se odupre koruptivnom sistemu u kojem živi.

U središtu radnje ove prepoznatljive priče iz Hrvatske nalazi se taksist Andrija. A on, stisnut ustaljenom svakodnevicom i opčinjen nerealnim poduzetničkim ambicijama, prodaje seosku kuću pokojnih roditelja. Ali i poziva svog brata, ratnog veterana, da se useli k njemu i njegovoj ženi u stan u Zagrebu. Surova realnost postratne Hrvatske ući će tako u već neskladnu bračnu zajednicu…

Zrelost debitantskog ostvarenja

Arsen Oremović, iz ranijih godina kulturnoj javnosti poznat kao filmski kritičar i novinski urednik, Glavom velike ribe, za koju potpisuje režiju i scenarij, debitantski iskoračuje u svijet dugometražnog igranog filma u kojem se, sudeći po sjajnim reakcijama kritike koja ističe zrelost i promišljenost njegova redateljskog pristupa, snašao baš kao riba u vodi.

I sam Oremović istaći će kako je prijelaz iz dokumentarističkog u igrani rod za njega bio prilično bezbolan: “Snimanje i rad s glumcima u mjeri u kojoj, kao redatelj primarno dokumentarnih filmova, dosad nisam radio, bilo je vrlo prirodno. I tu doista nisam osjećao neki osobiti pomak u odnosu na svoje prijašnje radove. Štoviše, ovdje sam išao za sličnim dokumentarističkim osjećajem. A mogao sam potpuno kontrolirati stvari pa je utoliko čak bilo i lakše. Suradnja s Lanom, Nikšom i Nevenom bila je izuzetno laka.”

Glava velike ribe ima vrhunski glumački postav

Sjajan odabir glumačkog trolista koji svojim snažnim individualnostima nosi ovaj film – Nikše Butijera kao Andrije, Nevena Aljinovića-Tota kao Traktora te Lane Barić kao Vesne već je potvrđen Zlatnom arenom za glavnu žensku ulogu (Barić) i Zlatnim Orionom za glavnu mušku ulogu (Butijer) na festivalu glumca u Vinkovcima.

O iskustvu na filmu svjedoči i glumac Neven Aljinović-Tot, za kojeg je kritika ustvrdila kako se u potpunosti srastao s likom ratnog veterana Traktora: “Lana i Nikša su odlični glumački partneri od kojih se može punovnaučiti. A Arsen i ja smo se negdje dubinski shvatili i razumjeli, tako da nam je zajednički rad bio odličan. S likom Traktora sam se od početka jako saživio. Potrudio sam se dati mu života i emocije, koliko god je to bilo u mojoj moći. Za mene je on lik koji se duboko zapetljao u neki svoj mentalno-emotivni labirint u koji su ga dovela njegova ratna iskustva. No, čini mi se da to stanje nadilazi samo skupinu ljudi koji su iskusili rat. Mislim da se takvo što može dogoditi svakome. Na nama samima je izbor. Hoćemo li ostati zatočeni u tom labirintu ili ćemo prihvatiti promjenu i pomoć i izaći jači, mudriji i slobodniji.”

Atmosfera ruralnog i tmurni Zagreb

Snažan element filma Glava velike ribe koji doprinosi njegovoj formuli uspješnosti također je i iznimna atmosferičnost na koju nitko ne može ostati ravnodušan. Ruralni pejzaži i urbana zagrebačka sredina u ovom filmu savršeno se nadopunjuju. One doista korespondiraju na neki poseban način, podcrtavajući stanja likova i društveno-političke klime. A tu je i osobit redateljski pristup, kojim je ovo ostvarenje izraslo u punokrvnog predstavnika slow burn filmske priče.

Glava velike ribe najsnažnije je ispričana filmska sociopolitička priča s našeg podneblja u posljednjih nekoliko godina. Ona je prepoznata i u međunarodnom filmskom kontekstu u kojem je prozvana remek-djelom suzdržanog naturalističkog filma i najrealnijim prikazom stvarnosti hrvatskog društva. Sada je pravo vrijeme i da se domaća kino publika uvjeri u opravdanost brojnih epiteta dodijeljenih ovom filmu. Nakon zagrebačke premijere krajem siječnja, SABMARINE distribucija film donosi u nezavisna kina diljem Hrvatske te u multiplekse CineStar i Cineplexx od četvrtka, 2. veljače 2023. godine.

Za ovakvu rijetko uspjelu sinergiju svih filmskih elemenata zaslužna je, dakako, cijela ekipa filma. Pa uz redatelja i glumce valja spomenuti direktora fotografije Marinka MarinkićaTomislava Pavlica koji potpisuje montažu, oblikovatelja zvuka Tihomira Vrbaneca i skladatelja Tonija Starešinića. Uz njih, kostimografiju potpisuje Katarina Zaninović, masku Snježana Gorup, a scenografiju Dino Topolnjak. Za produkciju su bile odgovorne Maja Vukić i Katarina Prpić iz produkcijske kuće Izazov 365. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i HRT-a. Više o ovom filmu doznajte na stranicama IMDB-a.

VIDEO TRAILER: Glava velike ribe

Tagged