forum zagrebačkh ugostitelja / hotel esplanade zagreb / 2019.

Forum zagrebačkih ugostitelja odredio smjer ugostiteljstva u 2020. godini

U zagrebačkom hotelu Esplanade održan je Forum zagrebačkih ugostitelja. Forum se održao u srijedu, 13. studenoga 2019. godine, a fokusirao se na određivanje smjera razvoja za narednu godinu. 2020. će biti posebnu za Zagreb i to po dolasku brojnih gostiju u sklopu hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Forum je, uz definiranje postojećih izazova kako za ugostiteljstvo, tako i za turizam i poduzetništvo općenito, iznjedrio i sedam zahtjeva prema Gradu Zagrebu. Te zahtjeve je nužno provesti kako bi se metropola sljedeće godine gastronomski pozicionirala na najbolji mogući način.


“Nužno je olakšati poslovanje ugostiteljskih objekata kako bi se povećale investicije u ovom sektoru. Time bi se podignula kvaliteta usluge, ali i sačuvala radna mjesta. Grad Zagreb bi svoje ugostitelje mogao podržat snižavanjem koeficijenta komunalne naknade sa 10 na 7. Određivanjem stope od 0% na porez na potrošnju kojeg plaćaju jedino i isključivo ugostitelji. Trebalo bi uključiti legitimno izabrane predstavnike ugostitelja na području Zagreba u gradske odluke i projekte vezane za ugostiteljstvo”, rekao je Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Ostali zahtjevi obuhvaćaju osnivanje radnih skupina ugostitelja za izradu zagrebačkog i hrvatskog menija koji će se prezentirati za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Tu je i dozvola postavljanja dodatnih šankova i opreme za cooking show na terasama za vrijeme predsjedanja. Nadalje, bitno je osiguravanje provedbe i podrška projektu 52 manifestacije u 52 tjedna u centru grada te osiguravanje odgovarajuće infrastrukture za provedbu manifestacija.

Forum zagrebačkih ugostitelja održao je dvije panel rasprave

Teme su bile Trendovi zagrebačkog ugostiteljstva i Zagreb 2020. – zvijezda europske gastronomije. Okupljenima su se obratili Damir Židanić, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore, Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i Darinko Kosor, predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora.

O Zagrebu kao cjelogodišnjoj destinaciji, zagrebačkim manifestacijama, dostavnim servisima i pratećoj PR podršci na prvom su panelu raspravljali Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja i vlasnik Hotela Puntijar, Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja i vlasnik restorana RougeMarin, Marin Nekić, osnivač akademije Barology Cocktail Studio, Teo Širola, direktor tvrtke Glovo i Vinko Filipić, osnivač portala Fashion.hr i Baš naš festivala.

Na drugom panelu o zagrebačkim gastronomskim prilikama i potencijalima govorili su panelisti Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma, Petar Lovrić, predsjednik Udruge nezavisnih poslodavaca, Žaklina Troskot, vlasnica Amelie slastica, Hrvoje Margan, predstavnik ugostitelja Primorsko – goranske županije i Andrija Mikulić, glavni državni inspektor.

Priznanja izvrsnosti i kvalitete u području ugostiteljstva

Okupljenima se obratio i Josip Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, naglasila je potrebu uvođenja tematskih sjednica. Na njima bi Grad i ugostitelji zajednički nalazili potrebna rješenja, poput diferencijacije tematskih ugostiteljskih objekata.

Naposljetku, sedmorici ugostitelja dodijeljena su priznanja izvrsnosti i kvalitete u području ugostiteljstva. Priznanje su dobili zbog višedesetljetnog doprinosa zagrebačkoj gastronomskoj sceni i očuvanje tradicije. Više informacija o Forumu zagrebačkih ugostitelja doznajte na mrežnoj stranici na adresi fzgu.hr.

Tagged