forum zagrebačkh ugostitelja / hotel esplanade / zagreb 2019

Forum zagrebačkih ugostitelja 2019. odredio smjer ugostiteljstva za 2020.

U zagrebačkom hotelu Esplanade održan je Forum zagrebačkih ugostitelja 2019., koji se fokusirao na određivanje smjera razvoja za narednu godinu, posebnu po dolasku brojnih gostiju u sklopu hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Forum je, uz definiranje postojećih izazova, kako za ugostiteljstvo, tako i za turizam i poduzetništvo općenito, iznjedrio i sedam zahtjeva prema Gradu Zagrebu, da bi se metropola sljedeće godine gastronomski pozicionirala na najbolji mogući način.

“Nužno je potrebno olakšati poslovanje ugostiteljskih objekata, kako bi se povećale investicije u ovom sektoru, a time podignula i kvaliteta usluge, te sačuvala radna mjesta. Grad Zagreb bi svoje ugostitelje mogao podržati, primjerice, snižavanjem koeficijenta komunalne naknade sa 10 na 7, određivanjem stope od 0 posto na porez na potrošnju kojeg plaćaju jedino i isključivo ugostitelji te uključivanjem legitimno izabranih predstavnika ugostitelja na području grada Zagreba u gradske odluke i projekte vezane za ugostiteljstvo”, rekao je Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Ostali zahtjevi obuhvaćaju osnivanje radnih skupina ugostitelja za izradu zagrebačkog i hrvatskog menija koji će se prezentirati za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, dozvola postavljanja dodatnih šankova i opreme za cooking show na terasama za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, osiguravanje provedbe i podrška projektu 52 manifestacije u 52 tjedna u centru grada te osiguravanje odgovarajuće infrastrukture za provedbu manifestacija.

U sklopu Foruma održane su dvije panel rasprave: Trendovi zagrebačkog ugostiteljstva i Zagreb 2020. – zvijezda europske gastronomije. Okupljenima su se, prije svega, obratili potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Damir Židanić, državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina i predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Darinko Kosor.

O Zagrebu kao cjelogodišnjoj destinaciji, zagrebačkim manifestacijama, dostavnim servisima i pratećoj PR podršci na prvom su panelu raspravljali Zlatko Puntijar – predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika OKZ-a, potpredsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb i vlasnik Hotela Puntijar, Marin Medak – predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja i vlasnik restorana RougeMarin, Marin Nekić – osnivač akademije Barology Cocktail Studio, Teo Širola – direktor tvrtke Glovo i Vinko Filipić – osnivač Fashion.hr i Baš naš festivala.

Potom su na drugom panelu o zagrebačkim gastronomskim prilikama i potencijalima govorili panelisti Tonči Glavina – državni tajnik Ministarstva turizma, Petar Lovrić – predsjednik Udruge nezavisnih poslodavaca, Žakline Troskot – poduzetnica, vlasnica Amelie slastica, Hrvoje Margan – predstavnik ugostitelja Primorsko – goranske županije te Andrija Mikulić – glavni državni inspektor.

Okupljenima se također obratio predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, Joso Smolić, dok je docentica Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, koja je naglasila potrebu tematskih sjednica na kojem će Grad i ugostitelji zajednički iznaći potrebna rješenja, poput diferencijacije tematskih ugostiteljskih objekata.

Naposljetku, sedmorici ugostitelja dodijeljena su priznanja izvrsnosti i kvalitete u području ugostiteljstva za više desetljeća doprinosa zagrebačkoj gastronomskoj sceni i očuvanje tradicije.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -