instalacija "granule" / floraart - bundek - zagreb / 2021.

Floraart: instalacija Granule objedinjuje krajobraznu i primijenjenu umjetnost

U utorak, 1. lipnja 2021. godine u novozagrebačkom parku Bundek točno u 18 sati otvorena je 55. po redu međunarodna vrtna izložba Floraart. U sklopu ovog cvjetnog festivala možete pogledati i instalaciju “Granule”, koja objedinjuje krajobraznu i primijenjenu umjetnost.

Na izložbi uz Bundek predstavlja nam se 18 keramičarki s 25 granula postavljenih u jezero. Granule simbolički predstavljaju hranjivo neophodno za rast biljke. To su čestice oku gotovo nevidljive, a o kojima svi ovisimo jer, kao što nema živog svijeta bez hranjiva, tako je umjetnost hrana za duh, ali i za tijelo. Bez nje nam se viši smisao života ni ne može ukazati.


Ono na što nam granule ukazuju jest potreba za tim da pokušamo prepoznati jezik prirode i naučimo ga ponovo čitati. Autorice / keramičarke su nam u ovom slučaju prevoditeljice jezika površina koje nam poručuju da smo zaglušeni bukom grada i kojekakvim hightech zvukovima, zaboravili taj drevni jezik.

Ako ga ponovo naučimo čitati, poštovanje nas prema planetu, a i planeta prema nama, bit će obostrano. Ljepota će opet stanovati ovdje. Autorica projekta je Marita Burić Teskera. Podsjetimo, Floraart 2021 možete posjetiti do nedjelje, 6. lipnja 2021. godine. A više informacija o instalaciji Granule doznajte na mrežnim stranicama na adresi fineartdepo.com.

Tagged