lucija stilinović - 2020 - samoborska glazbena jesen

Flautistica Lucija Stilinović pobjednica natjecanja Ferdo Livadić – pijanistica Mia Pečnik najbolja izvođačica

“Prosudbena komisija je dugo vijećala i na kraju u prijateljskom jednoglasju zaključila da je Nagradu Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost zaslužila flautistica Lucija Stilinović“, objavio je Srećko Bradić, umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni na svečanosti proglašenja pobjednika 17. međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić. U obrazloženju odluke Prosudbena komisija, koju su činili Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Branko Mihanović, Zdravko Šljivac i Srećko Bradić, navela je da su “stilistička superiornost, intonativna perfekcija, punina tona, osjećaj za stil u glazbi različitih razdoblja, logično povezivanje dijelova glazbenog protoka u cjelinu najuočljiviji aduti Lucije Stilinović”, dodavši da ona osvaja zrelošću i kompletnošću.

Time je Luciji Stilinović pripalo 15.000 kuna bruto koje je osigurao festival, a nagradu je uručila Jelena Vojvoda, ravnateljica POU Samobor. Uz to, za pobjednicu natjecanja Mirela Ivičević napisat će novu kompoziciju koja će biti praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021., a pobjednica će nastupiti na festivalima Dubrovačke ljetne igre, Festival sv. Marka, Osorske glazbene večeri i Samoborska glazbena jesen 2021. godine.

Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora ide u ruku pijanistice Mije Pečnik. U obrazloženju Prosudbena komisija je navela da “Impromptu op. 32b minijatura je Dore Pejačević koja je pod prstima Mije Pečnik izrasla u nesagledivo prostranstvo ljepote. Virtuoznost stavljena u službu kontrole boje, svjetla, hijerarhije među glasovima sirenskim je zovom zaronila slušatelje u intimnost glazbe Dore Pejačević i otkrila puni sustvaralački potencijal mlade interpretkinje”.

Mia Pečnik osvojila je 7.500 kuna u bruto iznosu koje osiguravaju pokrovitelji te nastup na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. godine, a nagradu joj je uručila Sanja Horvat Iveković, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora.

Prosudbena komisija je zaključila da se svih šestero solista predstavilo izvedbama koje su demonstrirale snagu njihova talenta, dubinu glazbene imaginacije i tehničke nadmoći te kako je neupitno da su svi finalisti bili izvrsni i da zaslužuju iskreno divljenje i čestitke.

To su zaslužili i prošlogodišnji pobjednici ovog natjecanja – Trio Eusebius, koji je ponovno oduševio samoborsku publiku u župnoj crkvi svete Anastazije. Članovi Tria Eusebius – violinistica Eva Šulić, violončelistica Tonka Javorović i pijanist David Vuković na početku su praizveli skladbu Za njih troje koju je posebno za festival napisao Silvio Foretić. Skladatelj je osobno nazočio izvedbi, a o svojoj novoj skladbi napisao da “sukladno sastavu (trio) u formalno – zvukovnoj strukturi skladbe broj tri ima posebno značenje”.

Slijedila je izvedba skladbe Espressioni notturne skladatelja Petra Bergama te Zovu me Tryor skladatelja Dubravka Detonija za čiju su izvedbu prošle godine i nagrađeni nagradom Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja. Za kraj svog programa Trio Eusebius ostavio je Klavirski trio br. 2, op. 67 u e-molu Dmitrija Šostakoviča, a dugotrajan pljesak izmamio je i dodatak – Ruske plesove iz baleta Petruška slavnog Igora Stravinskog.

Na ovogodišnjoj Samoborskoj glazbeni jeseni slijedi jednodnevna stanka, a program se nastavlja u četvrtak, 1. listopada 2020. godine, koncertom Harlequin Art Collectivea od 20 sati u župnoj crkvi svete Anastazije.

Pokrovitelji natjecanja su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

trio eusebius - 2020 - samoborska glazbena jesen

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - -