mia pećina drašković, milan bandić i martina bienenfeld / zagrebački filmski ured / 2020.

Filmski ured – lakša suradnja produkcijskih kuća i gradskih nadležnih ureda

Prepoznavši gospodarski i turistički potencijal u realizaciji domaćih i stranih filmskih i televizijskih projekata, Grad Zagreb je pokrenuo “Filmski ured” u sklopu Ustanove Zagreb Film i time se “pridružio velikoj svjetskoj obitelji od više od 1000 filmskih ureda diljem svijeta”.

Temeljni ciljevi novoosnovanog “Filmskog ureda” su koordinacija između nadležnih tijela Grada i domaćih i stranih produkcija te svjetska promocija Zagreba kao prepoznatljive i privlačne filmske destinacije za snimanje filmova, serija i reklama.

Na čelu Filmskog ureda je Mia Pećina Drašković, producentica s više od 20 godina iskustva i čak četiri osvojene prestižne američke televizijske nagrade Emmy. Više o Filmskom uredu doznajte na mrežnim stranicama na adresi filmzagreb.hr.

“Povjeren nam je bitan zadatak i dat ćemo sve od sebe da ispunimo očekivanja. Želja nam je u sljedećih nekoliko godina biti rame uz rame gradovima poput Beča, Praga i Budimpešte koji već godina imaju svoje filmske urede i koji su nam već sada od velike pomoći svojim savjetima i iskustvima. Vjerujem da Zagreb im vrlo veliki potencijal za filmska i TV snimanja, a kako cijeli svijet sve više i više gleda različite oblike video contenta mislim da nas očekuje odlična filmska budućnost”, smatra Mia Pećina Drašković, nova / prva ravnateljica Filmskog ureda Grada Zagreba.

Filmski ured bi trebao olakšati komunikaciju između produkcijskih kuća i svih gradskih i nadležnih ureda koji izdaju dozvole i dopuštenja za snimanje u Zagrebu

To uključuje Zagrebački Holding, sve urede Grada Zagreba, policiju, vatrogasce, hitnu pomoć i druge. Svjetske produkcije prije odabiru gradove gdje znaju da postoji strukovna gradska podrška vrlo kompliciranom procesu TV i filmske produkcije, jer na jednom filmu radi i više od 300 profesionalaca te se u većini slučajeva snima na mnogobrojnim lokacija. Uz Filmski ured taj je proces olakšan i ubrzan i grad postaje dodatno interesantan za sve oblike snimanja.

Promocija Grada Zagreba u svijetu kao poželjne destinacije za snimanje filmova, serija i reklama, točnije svih vrsta audiovizualnih djela, druga je glavna zadaća Filmskog ureda. Takva vrsta promocije odvijat će se prije svega kroz službenu mrežnu stranicu Ureda. Na njoj će se moći pronaći svi filmski djelatnici Zagreba (naravno, ako će im to biti zanimljivo pa se registriraju), producentske kuće te veliki izbor fotografija s potencijalnim lokacijama za snimanja.

Vlasnici kuća, stanova, dvorišta, restorana i drugih atraktivnih lokacija imat će mogućnost preko mrežne stranice oglasiti svoju lokaciju za potencijalno snimanje

Uz to, Zagreb će se na godišnjoj razini, u suradnji s HAVC-om i drugim filmskim uredima u Hrvatskoj, promovirati sudjelovanjem na stručnim skupovima, filmskim festivalima i marketima.

“Zagrebački filmski ured pojednostavnit će procedure domaćim i stranim produkcijama koje žele snimati u Zagrebu. Zahvaljujući Uredu produkcije neće morati više same istraživati i tražiti najbolje lokacije i načine ishođenja dozvola. Posredovanje Filmskog ureda olakšat će i ubrzati dobivanje potrebnih dozvola, a samo snimanje i boravak u Zagrebu učiniti opuštenijim i jednostavnijim”, rekao je ravnatelj Zagreb Filma Vinko Brešan, naglasivši kako osnivanje ureda promatra kroz oči redatelja koji je svjestan koliko napora i vremena iziskuje traženje lokacija i dobivanje dozvola.

Posljednjih je godina Hrvatska, s naglaskom na njezinu obalu i grad Zagreb, postala vrlo atraktivna lokacija koja privlači sve više televizijskih i filmskih projekata

Pokretanje Filmskog ureda Grada Zagreba logičan slijed događaja. Promociju Hrvatske do sada odlično je radio HAVC, pogotovo kroz njihov program Filming in Croatia koji uz potporu Ministarstva kulture i Ministarstva financija kvalificiranim produkcijama odobrava 25% povrata produkcijskih troškova napravljenih u Hrvatskoj. Zagrebački filmski ured usko će surađivati s drugim uredima u Hrvatskoj te s HAVC-om.

Direktorica Turističke zajednice Zagreba Martina Bienenfeld iznijela je uistinu velike brojke posjećenosti gostiju iz Južne Koreje, koja je nakon snimanja hit reality showa Romantic u proteklih pet godina porasla za više od 800% te rekla: “Filmski turizam posebno je bitan kao cjelogodišnji proizvod koji može značajno utjecati na produljenje turističke sezone. Naime, promocija destinacija na filmu jedan je od najisplativijih oblika promocije, pogotovo kad je riječ o filmovima i TV serijama koje pogledaju milijuni gledatelja diljem svijeta. Stoga će Turistička zajednica grada Zagreba podržati rad Zagrebačkog filmskog ureda i raduje nas njegovo osnivanje, jer će se time još više raditi na razvoju filmskog turizma u glavnom gradu Republike Hrvatske”.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - -