mare - nataša škaričić - 2020

Film “Mare” nagrađen u Sarajevu – Mariji Škaričić Srce Sarajeva, Andrei Štaki nagrada CICAE!

Hrvatsko – švicarskom filmu “Mare” redateljice Andree Štake na Sarajevo Film Festivalu dodijeljena je nagrada CICAE – Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, a Mariji Škaričić Srce Sarajeva za upečatljivu interpretaciju naslovne junakinje. Škaričić je tako prva glumica koja je dosad osvojila čak tri Srca Sarajeva, tj. nagradu za najbolju žensku ulogu na sarajevskom festivalu; već joj je i prijašnja suradnja s redateljicom andreom Štakom donijela istu nagradu za ulogu u filmu “Gospođica” 2006., a nagrađena je i 2004. za glavnu ulogu u filmu “Ta divna splitska noć” Antuna Arsena Ostojića.


Za upečatljivu izvedbu u kojoj puno više od riječi igra tijelo postajući ekran u kojem složen “svemir” majke i žene u muškom svijetu pronalazi vlastiti način izražavanja – Srce Sarajeva za najbolju glumicu dodjeljuje se Mariji Škaričić, stoji u pojašnjenju sarajevskog žirija, koji čine redatelj i scenarist Michel Hazanavicius, umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Carlo Chatrian, glumica Jadranka Đokić, redatelj Srdan Golubović te rukovoditeljica Industry odjela i edukacije Morelia Film Festivala Andrea Stavenhagen.

Međunarodna konfederacija umjetničkih kina (CICAE), u čijem su žiriju bili Eva Demeter, koordinatorica za međunarodne odnose iz Mađarske, Piotr Szczyszyk, programer i stručnjak za filmsku edukaciju iz Poljske te Anika Danielle Wagner, programerka i kreativna direktorica kina Traumstern iz Njemačke, nagradu najboljem filmu Natjecateljskog programa dodijelili su Andrei Štaki. Nagrada CICAE 26. Sarajevo Film Festivala ide autorici koja svoju publiku uključuje u snažno poetično putovanje portretirajući modernu majku u teškim vremenima. Ženska junakinja bori se sa svakodnevnim prozaičnim obvezama i zaboravlja na sebe; njezinu seksualnost, identitet i ženstvenost. Gledatelja u cijelu priču ne angažira samo impresivna fotografija, već i prirodna gluma glavne glumice kao i njezina borba u svakodnevnom životu, stoji u priopćenju žirija.

O filmu Mare

Film Mare tako u ovom izrazito nezahvalnom razdoblju tako ipak pronalazi svoj festivalski put i način da se predstavi publici. Nakon sarajevskog festivala, Mare će 29. kolovoza otvoriti ovogodišnji Pulski filmski festival te tako premijerno biti predstavljen domaćoj publici.

Film Mare je treći dugometražni film hrvatsko – švicarske redateljice, nakon spomenutog i nagrađivanog filma Gospođica te filma Cure – Život druge. Priča prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare (tumači ju Marija Škaričić) ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na kušnju.
Smješten na autentičnu lokaciju nadomak Dubrovnika, Mare je prvi autorski cjelovečernji film snimljen u potpunosti na području Konavala. Inspiraciju za film autorica je pronašla unutar spomenutog podneblja u kojem je odrasla kao i vlastite obitelji.

Naslovnu ulogu ciljano je pisala za glumicu Mariju Škaričić, a autentičnost priče dodatno je potvrđena lokacijom snimanja i glumcima naturščicima – obiteljska kuća i djeca naslovne junakinje dom su i djeca autoričine rođakinje.

“Mare je osoban film. Ovdje progovaram o fazi života koju osobno poznajem: ne samo da naša djeca odrastaju, već na neki način, uviđamo da i mi odrastamo. Odjednom se pitaš poznaješ li uistinu ljude s kojima živiš. Čuju li te oni? Voli li te vlastiti muž? Je li tvoj život uistinu tvoj?”, rekla je autorica Andrea Štaka.

Pored Marije Škaričić, u filmu glume Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz. Autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinja Sara Giancane te majstorica maske Sabine Fluckinger. Film je nastao kao švicarsko – hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić.

Projekt su podržali Eurimages, švicarski nacionalni filmski fondovi, MEDIA Švicarska, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika i Konavala, švicarska nacionalna televizija i televizija ZDF/ARTE.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged