marija škaričić - mare - 2020.

Film “Mare” Andree Štake s Marijom Škaričić u glavnoj ulozi dolazi u kina

Nagrađivani hrvatsko – švicarski film “Mare” redateljice Andree Štake 14. listopada 2020. godine stiže u domaća kina! Nakon premijera u Konavlima i Dubrovniku 2. i 3. listopada, film će biti premijerno prikazan u Zadru i Zagrebu 11. i 13. listopada. Potom postaje dostupan u kinima diljem Hrvatske. A prije početka kino distribucije, predstavljamo dosad neobjavljeni isječak iz filma.

Film “Mare” svoj je festivalski put započeo na Berlinaleu, da bi potom u kolovozu 2020. bio prikazan na filmskom festivalu u Sarajevu. Tamo je ovjenčan sa dva priznanja: nagradom CICAE – Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, kao i Srcem Sarajeva Mariji Škaričić za upečatljivu interpretaciju naslovne junakinje.


Zanimljivo, Marija Škaričić je prva glumica koja je dosad osvojila čak tri Srca Sarajeva, tj. nagradu za najbolju žensku ulogu na sarajevskom festivalu. Nakon Sarajeva, film Mare otvorio je Pulski filmski festival te sada započinje svoj put do šire domaće publike.

Mare je treći dugometražni film ove hrvatsko – švicarske redateljice, nakon Gospođice i Cure – život druge. Film prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem, ona stavlja dosadašnji život na kušnju.

Smješten na autentičnu lokaciju nadomak Dubrovnika, Mare je prvi autorski cjelovečernji film snimljen u potpunosti na području Konavala. Inspiraciju za film autorica je pronašla unutar spomenutog podneblja u kojem je odrasla kao i vlastite obitelji. Naslovnu ulogu ciljano je pisala za glumicu Mariju Škaričić, a autentičnost priče dodatno je potvrđena lokacijom snimanja i glumcima naturščicima. Naime, obiteljska kuća i djeca naslovne junakinje dom su i djeca autoričine rođakinje.

Uz Mariju u filmu “Mare” glume i Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz

Autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinje Sara Giancane i Valentina Vujović te majstorica maske Sabine Fluckinger. Film je nastao kao švicarsko – hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić.

Mare je osoban film. Ovdje progovaram o fazi života koju osobno poznajem. Ne samo da naša djeca odrastaju, već na neki način, uviđamo da i mi odrastamo. Odjednom se pitaš poznaješ li uistinu ljude s kojima živiš. Čuju li te oni? Voli li te vlastiti muž? Je li tvoj život uistinu tvoj?”, rekla je autorica Andrea Štaka.

Projekt su podržali Eurimages, švicarski nacionalni filmski fondovi, MEDIA Švicarska i Hrvatski audiovizualni centar. Također, pomogli su i Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika i Konavala, švicarska nacionalna televizija i televizija ZDF/ARTE.

Video: Najava filma “Mare”

Tagged