9. fantastic zagreb film festival | ljetna pozornica tuškanac | 2019.

Fantastic Zagreb Film Festival 2019 | Nakon 11 festivalskih dana završio 9. izdanje ovog slavnog filmskog festivala

Vruće ljetne dane u Zagrebu obilježio je Fantastic Zagreb Film Festival 2019. A ovaj je festival zaključio svoje deveto izdanje projekcijom fantasy anime remek-djela “Mirai”, koje potpisuje veliki japanski animator Mamoru Hosoda. U punih jedanaest festivalskih dana filmofili, ljubitelji filmske fantastike i žanrovske kinematografije, Zagrepčani te domaći i strani turisti, u velikom su broju uživali u projekcijama na Ljetnoj pozornici Tuškanac, spektakularnoj prirodnoj oazi u srcu grada, kao i kultnom zagrebačkom kinu Tuškanac.

Najatraktivniji filmski festival u Hrvatskoj i šire i ove je godine od 27. lipnja do 7. srpnja prikazao niz atraktivnih premijernih naslova iz čitavog svijete kao i nezaboravne žanrovske kultne klasike koji ove godine označavaju svoje velike jubileje. No, među njima su posebnu pozornost privukli Alien i Dina. Naime, Alien, znan i kao Osmi putnik, film Ridleya Scotta iz 1979. godine te Dina – pješčani planet ili kako se na engleskom zove Dune, film Davida Lyncha iz 1984. godine, do zadnjeg su mjesta popunili veliku Ljetnu pozornicu Tuškanac!

U ostalim festivalskim programima, a to su bila Panorama, Japanime, Thrills&Chills i Americana, naslovi koji su oduševili ljubitelje filmske fantastike i žanrovske kinematografije te privukli najviše gledatelja bili su američki indie SF hit Planet nade (Prospect), avanturistički triler Arctic u kojem naslovnu ulogu tumači Mads Mikkelsen, spektakularan švedski space SF Aniara koji je poharao svjetske festivale, briljantan dokumentarac Alien: porijeklo (Memory: The Origins Of Alien) koji govori o tome kako je nastalo remek-djelo Ridleya Scotta i već spomenuti anime hit Mirai.

9. Fantastic Zagreb Film Festival je bilo najuspješnije izdanje ovog festivala do sada

“Izuzetno smo zadovoljni rezultatima ovog, devetog Fantastic Zagreb Film Festivala. Također, ove godine nas je poslužilo i vrijeme. Zato s velikim zadovoljstvom mogu reći da je ovog izdanje festivala naše najuspješnije izdanje do sada”, rekao je direktor i osnivač festivala Stjepan Hundić. Također, Hundić se zahvalio svim sponzorima i suradnicima na podršci. Ali i vjernoj publici koji iz godine u godinu pohodi festival u sve većem broju.

U brojnim projekcijama ove su godine uživali i kućni ljubimci u pratnji svojih vlasnika. Naime, Fantastic Zagreb Film Festival, kao jedini dog friendly festival u Hrvatskoj, osigurao je za sve one koji su došli u društvu svojih ljubimaca besplatno uživanje u filmu. Što drugo još reći nego vidimo se iduće, 2020. godine, na jubilarnom 10. Fantastic Zagreb film Festivalu! Više informacija možete doznati na službenoj Facebook stranici.

VIDEO: Fantastic Zagreb Film Festival 2013 opener

Tagged