the fabelmans / fabelmanovi - steven spielberg / 2022.

Fabelmanovi – novi film Stevena Spielberga u kojem priča priču o samom sebi

Steven Spielberg, jedan od najznačajnijih i višestruko nagrađivanih redatelja u povijesti kinematografije, nakon ekranizacija svih mogućih priča, od fantastičnih avantura do ozbiljnih ratnih filmova, snimio je film “Fabelmanovi” i konačno ispričao priču o sebi!

U novoj uzbudljivoj filmskoj priči Spielberg donosi intimni pogled u svoje djetinjstvo. U polu-autobiografskom filmu koji prati osjetljive godine mladića, on će otkriti potresnu obiteljsku tajnu. A to će ga potaknuti da uroni u svijet filma i to filmovima koji će mu pomoći da spozna istinu o sebi i drugima.


Za scenarij su zaslužni sam Steven Spielberg i dramatičar Tony Kushner, dobitnik Pulitzerove nagrade. Podsjetimo, Tony je na Spielbergovim ranijim filmovima Lincoln i München zaradio nominacije za filmsku nagradu Oscar. Jaku glumačku postavu čine Gabriel LaBelle kao 16-godišnji ambiciozni redatelj Sammy Fabelman. Tu je i za Oscara više puta nominirana Michelle Williams kao njegova majka Mitzi. Paul Dano je njegov uspješni otac Burt, Seth Rogen je Bennie Loewy, Burtov najbolji prijatelj i počasni “ujak” Fabelmanove djece. A i tu je za Oscara nominirani Judd Hirsch kao ujak Boris.

Film “The Fabelmans” premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Torontu

A sam je Spielberg tom prilikom izjavio da je njime pokušao naći način kako “vratiti tatu i mamu”. Njegova je majka, naime, umrla 2017. godine u 97. godini, dok je otac preminuo 2020. u 103. godini. Steven Spielberg je rekao da se u početku nadao da će mu biti lako snimiti ovaj film, jer njegove likove “zna cijeli život”.

“A opet, ispostavilo se da je to za mene zastrašujuće iskustvo, jer sam na poluiskustven način pokušao rekonstruirati ogroman dio ne samo svog života, nego i života mojih sestara, majke i oca koji više nisu s nama”, rekao je slavni redatelj, dodavši da je to za njega bilo emocionalno teško iskustvo. Film Fabelmanovi u distribuciji Blitza zagrebačka kina stižu krajem 2022. godine. Više o ovom velikom redatelju doznajte na Wikipediji.

VIDEO TRAILER: The Fabelmans / Fabelmanovi – Steven Spielberg

Tagged