dzež istoka - eyot - 2020

EYOT objavio video spot za pjesmu 557799 kojom najavljuje novi album

Glazbeni sastav EYOT objavio je još jednu kompoziciju sa novog albuma “557799”, koji će 23. listopada 2020. godine izaći za američku izdavačku kuću Ropeadope. Video spot snimljen je na arheološkom lokalitetu Lepenski Vir u okviru “Koncertne serije – Džez Istoka”.

Kako pojašnjava EYOT, ovaj naziv albuma i kompozicije “557799” predstavlja “ritmičku shemu u taktovima pet, sedam i devet osmina koji su na neki način osnova tradicionalne muzike na Balkanu, ali i više od toga, jer predstavlja oličenje života i povijesti koja je uvek bila burna u ovom delu svijeta, uz zaključak: “To je ritam našeg srca”.


Francuski nacionalni servis France Musique ukazao je veliku čast EYOT-u promocijom spota, a najavio je i novi album u članku, gdje ih između ostalog izdvajaju kao “jedan od najzanimljivijih muzičkih sastava u Europi u protekloj dekadi”.

Biografija grupe spada u izuzetne priče za bilo koje vrijeme i za bilo koji deo svijeta. EYOT je niški sastav osnovan 2008. godine i djeluje “izvan žanrovskih ograničenja – donosi eklektični zvuk između rocka i jazza, punka i ambijentalne glazbe”.

EYOT je do sada objavio četiri albuma (sve za inozemne izdavačke kuće) i nastupio u više od 20 zemalja širom svijeta

To je zaista veliko dostignuće za bilo koji sastav, a posebno onaj koji svira jazz. Sjajno prihvaćeni od publike i kritike gdje god da dođu, njihovi koncerti izuzetan su doživljaji: uvijek ispunjeni posebnom energijom koja publiku vodi daleko po “horizontima naglašene osećajnosti”.

Više informacija o bendu EYOT doznajte na Wikipediji.

EYOT – 557799

Tagged