europski tjedan mobilnosti 2023: štedite energiju

Europski tjedan mobilnosti 2023 – EU Youth Cinema: Green Deal predstavlja tematski prikladne filmove

Europski tjedan mobilnosti ove se, 2023. godine, održava od 16. do 22. rujna i to pod sloganom “Štedite energiju”. A povodom ovog tjedna “EU Youth Cinema: Green Deal” predstavlja tematski prikladne filmove. Naime, školski razredi pozvani su u kino dvorane, a svi ostali mogu besplatno pogledati nekoliko filmova iz programa ekološke tematike.


Europski tjedan mobilnosti najvažnija je kampanja Europske komisije usmjerena na podizanje svijesti o održivoj mobilnosti. Inicijativa, koja se smatra pokretačkom snagom za klimatski prihvatljive promjene u prometu usmjerene na budućnost, postaje sve popularnija. Tako je prošle, 2022. godine, službeno u ovom programu sudjelovalo gotovo 3000 gradova i mjesta iz preko 50 zemalja. A ovogodišnji moto Štedite energiju ima za cilj smanjenje potrošnje energije promicanjem ekološki prihvatljivih prometnih rješenja te motiviranjem i inspiriranjem ljudi na usvajanje aktivnijeg načina života.

Multikulturalni I transnacionalni EU Youth Cinema: Green Deal, koji u Hrvatskoj koordinira kulturna udruga LET’S CEE Film Festival iz Austrije uz potporu platforme Culture Hub Croatia (Split) i Centra za kulturu dijaloga (Zagreb), podržava ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti atraktivnim streaming programom. Dodajmo da je on također besplatno dostupan svim zainteresiranima putem mrežne stranice na adresi euyc.green/hr. Osim toga, austrijski dokumentarni filmovi AUSTRIA2AUSTRALIA i SMJENA GENERACIJA – TKO SPAŠAVA SVIJET? bit će ponuđeni školama u mnogim europskim kinima. A u Hrvatskoj se EU Youth Cinema: Green Deal ekskluzivno prikazuje u Cineplexxu City Center one Zagreb East i Cineplexxu City Center one Split.

Green Deal – streaming program tijekom Europskog tjedna mobilnosti – svi filmovi dostupni su s titlovima i potpuno besplatno!

Prvi od dva filma koji su snimili Dominik Bochis i Andreas Buciuman, hobi biciklisti iz Gornje Austrije, govori o dva prijatelja koji bicikliraju preko 18.000 kilometara i 19 zemalja. I dodajmo, koji voze prilično neobičnom rutom. “U društvu koje se sustavno fokusira na norme, pravila i minimiziranje rizika, izlazak iz okvira konvencionalnog je želja s kojom se mnogi od nas mogu poistovjetiti”, rekao je producent filma Josef Aichholzer.

U filmu SMJENA GENERACIJA – TKO SPAŠAVA SVIJET? odlučna klimatska aktivistica Sarah Sadeghi putuje vlakom i intervjuira uglavnom mlade ljude iz raznih europskih zemalja. A tijekom tog puta ona se zanima za njihove ideje za bolju budućnost. Pametna produkcija SFM Storyboard OG, koju je naručio Südwind u sklopu EU projekta 1Planet4All, svojom je jasnom porukom već doprla do tisuća školske djece, uključujući i djecu u Hrvatskoj.

“Najvažnija stvar u zaštiti klime je biti političan. Ustati, izraziti svoje mišljenje, glasati, potpisivati peticije i koristiti svaku priliku koju nam naša demokracija nudi da se politički angažiramo. Jer kroz politiku svatko od nas može puno toga promijeniti”, rekla je redateljica Vanessa Böttcher.

GREEN FILMS @AUSTRIA

Fokus GREEN FILMS @AUSTRIA, koji se trenutno prikazuje u kinima, ali također i putem steaminga, bit će predstavljen kroz filmove JESTI DRUGAČIJE – EKSPERIMENT (režija Andrea Ernst i Kurt Langbein), VAN PROSTORA I VREMENA (režija Nikolaus Geyrhalter), ZELENA LAŽ (režija Werner Boote), SPASITE SELO (režija Teresa Distelberger), DOBRODOŠLI U SODOM (režija Christian Krönes i Florian Weigensamer) i DRVO – PRIKRIVENI IGRAČ (režija Monica Lãzurean-Gorgan, Michaela Kirst i Ebba Sinzinger) koji zaokružuju repertoar.

Cjelokupni program dostupan je besplatno zahvaljujući financiranju Europske unije (Program: Razvoj publike i filmsko obrazovanje) kao i sufinanciranju od strane Ministarstva klime Austrije (BMK), Vienna Insurance Group i Wiener osiguranja i Društva za prikupljanje audiovizualnih materijala (VAM). Cineplexx International kino-grupacija također podržava projekt kao ekskluzivni kino partner.

O projektu EU Youth Cinema: Green Deal

EU Youth Cinema: Green Deal aktivan je od ožujka 2022. godine u Hrvatskoj, Austriji, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj i Sloveniji, a vodi ga austrijska udruga LET’S CEE Film Festival zajedno s lokalnim koordinatorima EPEKA (Slovenija) i Go Green (Sjeverna Makedonija). Dodajmo da se PR aktivnostima diljem zemalja upravlja agencija Chapter 4.

Program se trenutno sastoji od više od 30 europskih filmova koji se prikazuju u kinima i putem streaminga. Također, didaktički materijali i međunacionalna marketinška kampanja upotpunjuju inovativni koncept. Puna verzija programa dostupna je besplatno svim registriranim školskim razredima u pet zemalja. Dodajmo da se neki od tih filmova mogu putem streaminga besplatno pogledati putem mrežne stranice na adresi euyc.green/hr.

VIDEO: Europski tjedan mobilnosti: Štedite energiju | European Mobility Week 2023: Save Energy

Tagged