obnova etnografskog muzeja - marulićev trg, zagreb - autobus zet 118 - svibanj 2017.

Etnografski se muzej otvara za javnost u utorak, 5. svibnja 2020., a radi od 10 do 17 sati

Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da se Etnografski muzej otvara za javnost u utorak, 5. svibnja 2020. godine. S obzirom na radove na obnovi muzeja nakon potresa, samo dio izložbenog prostora je dostupan za javnost, izložba “Kapa dolje! – Priča o (ne)pokrivanju glave”. Radno vrijeme muzeja je od utorka do petka od 10 do 17 sati. Etnografski muzej nastavlja s online programom Muzej s kauča i u svibnju donoseći nove i zanimljive sadržaje za djecu i odrasle koje možete pratiti na našim društvenim stranicama (Facebook EMZ-a).

O Etnografskom muzeju u Zagrebu

Etnografski muzej Zagreb je specijalistički etnografski muzej. Osnovan je 1919. godine na poticaj Salamona Bergera, trgovca tekstilom i tvorničara, podrijetlom iz Slovačke, koji je Muzeju ostavio jednu od prvih i najvećih zbirki narodnih nošnji i tekstila. Muzej danas posjeduje oko 80 tisuća predmeta.

Obuhvaćena je uglavnom etnografska baština Hrvatske, predstavljena u dvije glavne teme – Narodne nošnje Hrvatske i odabrani predmeti narodne umjetnosti i rukotvorstva te Osnovne grane gospodarstva i narodnog rukotvorstva.

Muzej je smješten u secesijskoj zgradi nekadašnjeg Obrtnog doma iz 1903. godine na zagrebačkom Mažuranićevom trgu. Od 1919. do 1933. godine znanstveni voditelj muzeja bio je prof. Vladimir Tkalčić, koji je u tom razdoblju objavio niz studija o umjetnosti hrvatskih seljaka, naročito o narodnim nošnjama Zagrebačke gore te o hrvatskom čipkarstvu.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - -

1 thought on “Etnografski se muzej otvara za javnost u utorak, 5. svibnja 2020., a radi od 10 do 17 sati

Comments are closed.