vlajland - ecija ojdanić - 2020.

Ecija Ojdanić ulogom u monodrami “Vla vla vlajland cabaret” dobila ovacije

Kažu da je osmijeh glavni pokretač svega. Slovi također kao “razlog” najkraće udaljenost između ljudi. Upravo u razdoblju kada je socijalna distanca iznimno važna, smijeh je taj koji nas zbližava, koji djeluje na nas kao svojevrsna terapija, podiže raspoloženje i širi pozitivnu energiju.

A kako izgleda kada se smijeh stvarnoga života umiješa u umjetnost, imali smo priliku vidjeti na jučerašnjoj premijeri mondrame “Vla-Vla-Vlajland cabaret”. Predstava Kazališta Moruzgva prati lik Vlajne čistačice, narodne feministkinje i heroine, koju je maestralno utjelovila glumica Ecija Ojdanić.


Na ovom katarzičnom putovanju kroz simpatičan lik Vlajne čistačice na humorističan, ali i na poučan način prikazana je sudbina mnogih građana naše zemlje koje je želja za boljim životom odvela u, već svima dobro nam poznatu, Njemačku. Predstava prati raznorazne smiješne situacije s kojima se morala suočiti heroina Vlajna (Ecija Ojdanić), kao što su kulturološki nesporazumi te atipične spoznaje i zavrzlame. Također se dotiče i aktualne epidemije koronavirusa, te je unatoč svim ograničenjima koja nam virus donosi u naša kazališta, smijeh bio neizostavan detalj svih prisutnih, primjetan čak i ispod maske.

Redatelj i autor teksta Ivan Leo Lemo zaslužan je za ovaj slikoviti prikaz čistokrvne Vlajne koja punog srca, sa svim svojim dobrim i lošim stranama, puna predrasuda, ali velikog srca gazi kroz život. Glazbu koja prati cijeli cabaret, oplemenio je skladatelj Zvonimir Dusper Dus, a dramski je prošaran satiričnim pjesmicama – gangama. Za scenografiju se pobrinula Irena Kraljić, a kostimografkinja Martina Ptičar zajedno s dizajnericom Kristinom Burjom (Krie Design) zaslužne su za izdanja u kojima se na sceni pojavljuje glavna i jedina protagonistica.

Sudeći po reakcijama prisutnih, usudimo se reći kako je predstava bila pravi pogodak u sridu

Premijeru nisu propustili ni mnogi slavni. Došli su Robert Orhel, Luka Nižetić, Slavko Sobin, Perica Martinović, Petra Dugandžić, Miro Ungar, Erna Rudnički, Kristina Burja… A viđeni su u Lana Pavić, Maja Cvjetkovic Kević, Ivica Pucar, Iva Jerković, Livio Badurina, dr. Vesna Ramljak te mnogi drugi.

Svi oni koji nisu imali sreću pogledati predstavu koja “pogađa u sridu”, imaju za to priliku 29. listopada i 28. studenoga 2020. godine u kazalištu Vidra ili u nastavku već dogovorene turneje po Hrvatskoj. Više o Eciji Ojdanić doznajte na Wikipediji.
 
Kazališta su za sada najmanje rizični zatvoreni prostori i publika se ne boji dolaska u kazališta jer se poštuju sve mjere propisane od Stožera civilne zaštite i HZJZ-a – gdje se poštuje razmak između ljudi od 1,5 metra, sjedala su točno obilježena tko gdje smije sjediti. Publici se na ulazu mjeri tjelesna temperatura i vodi evidencija o dolasku.

Video: Najava predstave “Vla Vla Vlajland cabaret”

Tagged