vlajland - ecija ojdanić - 2020

Ecija Ojdanić ulogom u monodrami Vla vla vlajland cabaret dobila ovacije

Kažu da je osmijeh glavni pokretač svega. Slovi također kao “razlog” najkraće udaljenost između ljudi. Upravo u razdoblju kada je socijalna distanca iznimno važna, smijeh je taj koji nas zbližava, koji djeluje na nas kao svojevrsna terapija, podiže raspoloženje i širi pozitivnu energiju.

A kako izgleda kada se smijeh stvarnoga života umiješa u umjetnost, imali smo priliku vidjeti na jučerašnjoj premijeri mondrame “Vla-Vla-Vlajland cabaret”. Predstava Kazališta Moruzgva prati lik Vlajne čistačice, narodne feministkinje i heroine, koju je maestralno utjelovila glumica Ecija Ojdanić.

Na ovom katarzičnom putovanju kroz simpatičan lik Vlajne čistačice na humorističan, ali i na poučan način prikazana je sudbina mnogih građana naše zemlje koje je želja za boljim životom odvela u, već svima dobro nam poznatu, Njemačku. Predstava prati raznorazne smiješne situacije s kojima se morala suočiti heroina Vlajna (Ecija Ojdanić), kao što su kulturološki nesporazumi te atipične spoznaje i zavrzlame. Također se dotiče i aktualne epidemije koronavirusa, te je unatoč svim ograničenjima koja nam virus donosi u naša kazališta, smijeh bio neizostavan detalj svih prisutnih, primjetan čak i ispod maske.

Redatelj i autor teksta Ivan Leo Lemo zaslužan je za ovaj slikoviti prikaz čistokrvne Vlajne koja punog srca, sa svim svojim dobrim i lošim stranama, puna predrasuda, ali velikog srca gazi kroz život. Glazbu koja prati cijeli cabaret, oplemenio je skladatelj Zvonimir Dusper Dus, a dramski je prošaran satiričnim pjesmicama – gangama. Za scenografiju se pobrinula Irena Kraljić, a kostimografkinja Martina Ptičar zajedno s dizajnericom Kristinom Burjom (Krie Design) zaslužne su za izdanja u kojima se na sceni pojavljuje glavna i jedina protagonistica.

Sudeći po reakcijama prisutnih, usudimo se reći kako je predstava bila pravi pogodak u sridu

Premijeru nisu propustili ni mnogi slavni – Robert Orhel, Luka Nižetić, Slavko Sobin, Perica Martinović, Petra Dugandžić, Miro Ungar, Erna Rudnički, Kristina Burja, Lana Pavić, Maja Cvjetkovic Kević, Ivica Pucar, Iva Jerković, Livio Badurina, dr. Vesna Ramljak te mnogi drugi.

Svi oni koji nisu imali sreću pogledati predstavu koja “pogađa u sridu”, imaju za to priliku 29. listopada i 28. studenoga 2020. godine u kazalištu Vidra ili u nastavku već dogovorene turneje po Hrvatskoj. Više o Eciji Ojdanić doznajte na Wikipediji.
 
Kazališta su za sada najmanje rizični zatvoreni prostori i publika se ne boji dolaska u kazališta jer se poštuju sve mjere propisane od Stožera civilne zaštite i HZJZ-a – gdje se poštuje razmak između ljudi od 1,5 metra, sjedala su točno obilježena tko gdje smije sjediti. Publici se na ulazu mjeri tjelesna temperatura i vodi evidencija o dolasku.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -