Dvorac umjetnika Oršić Jakovlje uskoro postaje mjesto ushićenog stvaranja nadomak Zagreba

Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje se obnavlja punom parom. Podsjetimo, konstruktivna obnova koja je počela tijekom zime 2023. godine, a do sada su ojačana krila, temelji i struktura Dvorca. Kako je to sve do sada napravljeno, stvoreni su i preduvjeti za njegovu cjelovitu obnovu. A jednom kada obnova bude završena, Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje će biti mjesto ushićenog stvaranja i radosnih događaja koje pokreću kreativnost, maštovitost i nekonvencionalne stvaralačke ideje. Jednostavno, to je istinsko čvorište kulture nadomak Zagreba okruženo Parkom suvremenih skulptura.


Nakon konstruktivne obnove sada slijedi i izazov cjelovite obnove ovog zdanja. No, kada ona jednom bude završena, Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje bit će mjesto blizu Zagreba okruženo parkom skulptura, a osim njega sadržavat će umjetničke ateljee, izložbenu galeriju, prezentacijski i multimedijski postav posvećen grupi Biafra, multimedijsku višenamjensku dvoranu, rezidencijalne prostore, radionice za konzerviranje i restauriranje suvremene skulpture koje će povezivati visokoškolske institucije u edukacijsku mrežu, depo za pohranu umjetničkih djela, radionicu za keramiku, fuziju stakla, metal i lončarsko kolo, ali i projekt povijesne gostione. Točnije, platforme za povezivanje različitih grana umjetnosti i fuziju s drugim profesijama.

Projekt cjelovite obnove koji potpisuje arhitektica Ivana Kosier za Jurcon projekt izrađen je uz financijsku potporu Ministarstva Kulture i medija. A on predviđa izgradnju i novo lice u požaru stradalog krila. Također, planira se i korištenje suvremenih rješenja obnovljivih izvora energije te osiguranje pristupa osobama smanjene pokretljivosti kao i brojna unaprjeđenja funkcionalnosti dvorca. Ova izvedba obnove je planirana u sljedećem trogodišnjem razdoblju, gdje HDLU sredstva za obnovu planira prikupiti konkuriranjem na natječaju za sredstva NPOO-a.

Boravak i djelovanje umjetnika vidljivi su na svakom koraku pa tako i izvan Dvorca

U njegov je povijesni perivoj uklopljen jedan od najznačajnijih parkova suvremene skulpture u Hrvatskoj. To je međunarodni Park skulptura u kojem se nalaze 64 skulpture suvremenih kiparica i kipara. Tu ćete naći djela Milene Lah, Ivana Kožarića, Stjepana Gračana, Branka Ružića i mnogih drugih. Podsjetimo, ovaj Park skulptura je nastao zalaganjem Ratka Petrića, a 2022. godine proglašen je i trajno zaštićenim kulturnim dobrom.

Tijekom cjelovite obnove, Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje iako zatvoren za javnost, ostaje otvoren kroz projekte poput donacijske kampanje ZaJedno za Dvorac umjetnosti, čiji je cilj namaknuti sredstva za provođenje umjetničkih događanja pod zajedničkim nazivnikom Dvorac u gostima gdje svatko može ugostiti sadržaje iz Dvorca umjetnika. Više o ovom umjetničkom dvorcu doznajte na mrežnim stranicama na adresi dvorac-jakovlje.hr.

FOTOGALERIJA: Kako bi Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje trebao izgledati nakon obnove…

Tagged