dubravka turić | ischia film festival 2023 | foto: eugenia del prete

Dubravka Turić je na Ischia Film festivalu 2023 osvojila nagradu “Castello Aragonese” za najbolju režiju za film “Tragovi”

Redateljica Dubravka Turić osvojila je za film “Tragovi” nagradu “Castello Aragonese” za najbolju režiju na talijanskom 21. Ischia Film festivalu! A nagradu za svoj dugometražni prvijenac osobno je preuzela redateljica Dubravka Turić na svečanosti prilikom zatvaranja festivala. Podsjetimo, Ischia Film Festival održao se od 24. lipnja do 1. srpnja 2023. godine u prostorima predivnog Aragonskog dvorca.

Fokus međunarodnog festivala na talijanskom otoku Ischia usmjeren je na filmsku naraciju koja ističe kulturni identitet i jedinstvena obilježja lokacija snimanja filma. I dodajmo, u glavnom žiriju za dugometražni film bili su bugarska producentica Mira Staleva, turski redatelj Emre Kayis i srbijanski filmski kritičar Vuk Perović.

“Za sposobnost da energijom gradi krhki svijet žene koja traži odgovore u svojem znanstvenom projektu, ali i u životu. Za pažnju prema detaljima i delikatan osjećaj za vizualno pripovijedanje, kroz koje istražuje krizu identiteta protagonistice. Za osebujan ton filma kojim publici nudi intrigantnu i nezaboravnu priču, nagradu Castello Aragonese za najbolju režiju dobiva Dubravka Turić!”, napisao je žiri u obrazloženju nagrade. Više o Ischia film festivalu doznajte na mrežnim stranicama na adresi ischiafilmfestival.it.

Dubravka Turić je osvojila nagradu za svoj prvi dugometražni film

Film Tragovi svjetsku je premijeru imao na 38. međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. A do sada je nagrađen na filmskim festivalima L’Europe autour de l’Europe i Unrestricted View Film Festival. Razvoj projekta, koji je nastajao u sklopu radionice MIDPOINT Feature Launch 2019., podržao je Hrvatski audiovizualni centar, program Kreativna Europa u okviru programa Media Slate Funding. A proizvodnju su podržali HAVC, Filmski centar Litve, Filmski centar Srbije, Eurimages i HRT. Uz glavnu producenticu Ankicu Jurić Tilić i Kinoramu kao glavnog producenta, film Tragovi nastao je u koprodukciji s litvanskim Tremorom i srbijanskom Coronom.

Kao posljednji član nekada brojne obitelji, znanstvenica Ana (Marija Škaričić) suočava se s osobnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njezinim osjećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postat će joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume. Više o ovom filmu Tragovi doznajte na stranicama IMDB-a.

VIDEO TRAILER: Tragovi

Tagged