društvo svetog izidora seljaka 2020

Društvo sv. Izidora Seljaka slavi 10. godina rada uz novu mrežnu stranicu

U tjednu kada se obilježava Međunarodni dan seoskih žena i Dan grada Samobora, Društvo sv. Izidora Seljaka proslavilo je u subotu, 17. listopada 2020. godine, desetu obljetnicu svoga rada. Proslava je bila skromna i jednostavna. U prvom dijelu radna, a u drugom obilježena otvaranjem nove mrežne stranice, knjige “Narodne nošnje župe Samobor” i blagovanjem za zajedničkim stolom Udruge Ekosspiritus.

Iako brojem članova jedna od manjih sekcija Udruge Ekosspiritus, uspjela je u deset godina učiniti gotovo nemoguće. Bez velikih financijskih sredstava, ulažući ogroman entuzijazam, zadnjih deset godina Društvo je u Samoboru postalo nezaobilazno u isticanju i čuvanju narodne baštine. Kroz društvo je otad prošlo pedesetak članova i barem još toliko pridruženih, a jezgru čini tridesetak žena i muškaraca iz svih samoborskih župa.

Članovi i članice Društva sv. Izidora Seljaka nastojali su poticati čuvanje baštine i kršćanskih korijena starodrevne samoborske župe sv. Anastazije. Činili su to ponajprije svojim zajedništvima koja su rezultirala mnogim događajima s brojnim sudionicima koji nisu krili zadovoljstvo što su uvijek mogli naučiti nešto novo, od ručnih radova do vještina sadnje i sijanja u tradicijskom vrtu.

Upravo je “malo sjeme” Društva sv. Izidora Seljaka, “posijano” prije deset godina, razvilo lijepe plodove iz kojih su se mnogi “nahranili”

Članovi su pripremili knjigu Narodna nošnja župe Samobor koja mlađim naraštajima ostaje orijentir kako da u svom životu nastave čuvati svoje narodno ruho kao što su to činili njihovi stariji. Članovi su prikupili tekstilne predmete, a najvećim brojem narodne nošnje i formirali Etnografsku zbirku Udruge Ekosspiritus i obitelji Librić koja je nakon registracije postala zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Vrijedno je spomenuti i tradicijsku kuću na Cerini – drveni objekt koji je tako namješten i opremljen da svakog posjetitelja vraća na početak dvadesetog stoljeća.

Tijekom deset godina nizale su se brojne radionice i izložbe u kojima je predstavljeno veliko bogatstvo narodnih običaja i istrgnute stare seoske vještine iz zaborava. Za većinu izložbi i događanja otisnuti su katalozi ili manji flajeri koji su ostali trajna uspomena na sve njih. Proljetni sajmovi bili su prilika za pokazati nove suvenire i vještine zlatnih ruku naših članica. Na nekoliko sajmova članovi su osvojili prvo mjesto za uređenost izložbenih štandova.

Društvo je rado sudjelovalo u župnim slavljima samoborskih župa – na proštenjima, misnim proslavama župnih blagdana, hodočašćima i posjetima raznim mjestima u Hrvatskoj i okolnim zemljama, predstavljajući pritom bogatstvo tradicije samoborskog kraja.

Posljednjih mjeseci članovi su snimali, a onda i montirali filmove o narodnoj nošnji

Filmovi su ugrađeni u novu mrežnu stranicu Narodna nošnja župe Samobor koja je otvorena za javnost upravo kao kruna ovog slavlja desete godišnjice rada Društva sv. Izidora Seljaka. Mali filmovi o dijelovima narodne nošnje bit će pomoć onima koji narodnu nošnju vole i žele je barem povremeno nositi u manifestacijama koje naš grad Samobor obilježava. U šesnaest kratkih filmova predstavljena je prvi put na takav način bogata narodna nošnja župe Samobor.

U danu kada je mrežna stranica predstavljena javnosti, članovi su trgali koruzu na obiteljskom gospodarstvu obitelji Vlaste i Zlatka Hržića u Kladju da bi nakon toga lijepe i velike štruke (klipove) domaće kuruze objesili na ganjak tradicijske kuće na Cerini. Na kraju godine očekuje se promocija male knjižice sa starim receptima pripravljanja hrane u kojoj su glavne namirnice koruza i bažul.

Slijede godine zajedništva u kojima će se nastojati da iz sjemenja koje je spremljeno ove jeseni, o desetoj obljetnici Društva, neki novi članovi i članice baštine ono što se je namrlo ovih desetak godina u zajedništvu Društva, koje je sv. Izidora Seljaka, sveca katoličke crkve, uzelo za svoj uzor i nadahnuće svojih okupljanja.

Adresa nove web stranice je drustvosvizidora.com.

Ključne riječi (tagovi): - - - - -