mia pećnik - samoborska glazbena jesen 2020

Druga večer 17. međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić

Program Samoborske glazbene jeseni nastavljen je nastupom tri mlade glazbenice u sklopu 17. međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić. U svojim recitalima su iskazale osobnost i nadarenost, nastojeći se izdvojiti i pridobiti naklonost žirija. Prva je nastupila pijanistica Mia Pečnik, koja je u prvom dijelu recitala svirala Sonatu br. 30 u E-duru, op. 109 Ludwiga van Beethovena te Nokturno op. 27 br. 2 u Des-duru i Baladu br. 2, op. 38 Frédérica Chopina, a slijedili su Impromptu, op. 32b Dore Pejačević i Transcendentalna etida br. 12 Chasse neige Franza Liszta. Druga je pred publiku i žiri izašla flautistica Lucija Stilinović čiji je program sadržavao Rondo u D-duru, KV 184 za flautu i klavir Wolfganga Amadeusa Mozarta (uz klavirsku pratnju Zrinke Ivančić Cikojević), Sonatu za flautu i klavir u D-duru, op. 94 Sergeja Prokofjeva, Tu Alma y la mia za flautu i klavir Dubravka Palanovića te Ariju Lenskog iz opere Evgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskog.


Program je zaključila harmonikašica Martina Jembrišak, koja se odlučila za praizvedbu skladbe Music for Isolated Musicians: XIX. Day 19 (Solo Accordion) Franca Prinslooa, potom Golden Rocks in the Moonlight Adalberta Markovića te na kraju za Slike s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog.

Ove tri mlade glazbenice, kao i glazbenici koji su nastupili prethodne večeri (pijanist Ivan Petrović Poljak, violinist Matej Mijalić i harfistica Veronika Ćiković) bore se za Nagradu Ferdo Livadić i Nagradu grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora. Tko će ponijeti titulu slavodobitnika odlučit će prosudbena komisija koju čine Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Branko Mihanović, Zdravko Šljivac i Srećko Bradić.

Pobjednika ćemo saznati 29. rujna, kada će u samoborskoj župnoj crkvi svete Anastazije od 20 sati nastupiti i prošlogodišnji pobjednici Trio Eusebius, koji će praizvesti skladbu Silvija Foretića Za njih troje, posebno pisanu za Samoborsku glazbenu jesen. U nastavku programa Trio Eusebius svirat će još Espressioni notturne Petra Bergama, Zovu me Tryor Dubravka Detonija i Klavirski trio br. 2 u e-molu Dmitrija Šostakoviča.

Podsjećamo, pobjedniku natjecanja Ferdo Livadić pripast će 15.000 kuna u bruto iznosu, koje osigurava Festival, kao i koncerti na festivalima Dubrovačke ljetne igre, Festival sv. Marka, Osorske glazbene večeri i Samoborska glazbena jesen 2021. godine. Uz to, za pobjednika natjecanja Mirela Ivičević napisat će novu kompoziciju koja će biti praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021.

Dobitniku Nagrade Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja – Zaštita autorskih muzičkih prava pripada 7500 kuna u bruto iznosu te koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. godine. 

Pokrovitelji natjecanja su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, dok je organizator Festivala Pučko otvoreno učilište Samobor.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged