akademska slikarica koraljka kovač

Dodijeljena godišnja nagrada HDLU-a – najbolja izložba “Unutrašnji prostori”

Godišnja nagrada HDLU-a za 2020. godinu je dodijeljena! Laureati su akademska slikarica Biserka Baretić Petlevski (nagrada za životno djelo), akademska slikarica Koraljka Kovač (nagrada za najbolju izložbu “Unutrašnji prostori u Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu) i akademski fotograf / snimatelj Fedor Vučemilović (nagrada za izložbu “Otvoreni fotografski koncepti” u Galerijama Prsten i PM u Zagrebu). Dodijeljene su nagrade za najbolje mlade umjetnike, a idu akademskoj kiparici Vlatki Škoro i akademskom slikaru Ivanu Preradu.

Odbor za dodjelu likovnih nagrada HDLU-a koji je djelovao u sastavu Robert Šimrak, Zlatan Vrkljan, Ivana Jurić i Danko Friščić, posebno priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti dodijelio je Ivici Županu i Art magazinu KONTURA.

Godišnja nagrada i priznanje za postignuća u likovnoj umjetnosti u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija dodijeljena je u petak, 26. veljače 2021. godine u 12 sati u Muzeju za umjetnost i obrt. Nagrade su uručili ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i predsjednik HDLU-a Tomislav Buntak.

“Nagrada mi jako puno znači. Izlažem od 1994. godine. Prva nagrada koju sam osvojila bila je Rektorova nagrada, a nakon toga su bila neka manja priznanja. Ovo je bila moja najveća izložba i jako mi je drago da je baš ona nagrađena i odabrana od strane Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Priznanje struke i kolega je svakako poticaj za daljnje stvaranje i potvrda da je moj rad prepoznat”, rekla je Koraljka Kovač, autorica izložbe Unutrašnji prostori.

Izložba Unutrašnji prostori umjetnice Koraljke Kovač bila je otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt od 22. prosinca 2020. do 31. siječnja 2021. godine i osvojila pozitivne kritike šire publike i stručne javnosti. Kustosica izložbe bila je Marijana Paula Ferenčić iz Muzeja za umjetnost i obrt.

Obrazloženje nagrade za najbolju izložbu u 2020. godini – Koraljka Kovač – Unutrašnji prostori

Unutrašnji prostori, samostalna izložba Koraljke Kovač, predstavila je novi umjetnički ciklus iz 2020. godine kojim autorica istražuje intimne procese svojih stvaralačkih poriva. Poigravanjem s kolorističkim odnosima, baziranim na kolažnom principu, propituje dimenzije prostornosti pa tako s dvodimenzionalne površine izlazi u prostor. Radeći na papiru te oslikavajući svoj unutarnji svijet Koraljka Kovač istražuje njegove različite teksture.

Višeslojnim tretiranjem površina problematizira višestruka prostorna prožimanja; ono stvarno, definirano medijem te ono sasvim osobno, sadržano ispod površine. Svojevrsnim introspektivnim slikarskim dnevnicima, oslikava svoju nutrinu, jednako kao i vlastitu potrebitost samog umjetničkog stvaranja. Iz unutarnjeg prema vanjskom, iz nutrine prema površini, unutrašnji prostori Koraljke Kovač žive na slikarskim papirima, u geometrijskim kompozicijama kojima materijalizira odraze svoje unutarnje ekspresije. Na izložbi je bilo izloženo 45 radova u kombiniranoj tehnici koji su nastajali višeslojnim preslojavanjima papira i njihovim slikarskim tretiranjem.

Specifičnost umjetnosti Koraljke Kovač sadržana je u višestrukom tretiranju površine, simboličkom korištenju boja i geometrijskih likova te kompozicijskom i strukturalnom odnosu slika u kojima procesualnost stvaranja čini temelj njenog kontemplativnoga likovnog svijeta u tradiciji kolorističko – lirske apstrakcije. Ovom izložbom slikarica Kovač još je jednom potvrdila kontinuitet svog stvaralaštva koji čini referentnu točku hrvatske suvremene umjetnosti. Više o HDLU-u doznajte na mrežnim stranicama na adresi hdlu.hr.

O Koraljki Kovač

Koraljka Kovač rođena je 17. srpnja 1971. godine u Zagrebu. Završila je Slikarski odjel Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn. 1991. upisala je Slikarski smjer Pedagoškog odjela Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a diplomirala je u klasi profesora Zlatka Kesera. Članica je HDLU od 1998. godine. Bavila se animiranim filmom i ilustracijom. Bila je članicom grupe Daklelososi i udruge Punkt. Do sada je imala 58 samostalnih i 83 skupne izložbe u zemlji i inozemstvu.

Sudjelovala je na više kolonija, projekata i rezidencija; vodila likovne radionice za djecu i odrasle. Dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno kao izvanredna profesorica u umjetničkom području radi na Tekstilno – tehnološkom fakultetu, Zavodu za dizajn tekstila i odjeće na kolegiju Kreiranje tekstila. Održala je 34 mentoriranih autorskih izložbi i projekata sa studentima.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -