dario cebić - requiem for zagreb | 2020.

Dario Cebić objavio skladbu “Requiem for Zagreb (for electronic instruments)”

Mladi hrvatski profesor kompozicije Dario Cebić predstavlja videospot svoje nove skladbe “Requiem for Zagreb (for electronic instruments)”. Skladba je posvećena svim ljudima koji su pogođeni nedavnim potresom u Zagrebu i njegovoj okolici te koji se nalaze u izuzetno teškoj životnoj situaciji. Spot sadrži prelijepe snimke Zagreba, snimljene iz zraka i s kopna prije potresa, zapanjujuće lijepe snimke prirode, ali i pomalo uznemirujuće dijelove, koji su snimljeni nakon potresa.

Produkciju spota potpisuju Dario Cebić i Leonardo Dokša, snimatelji su Marko Rukavina, Vesna Đurić i Ivan Mihovec, a za montažu je zaslužan Leonardo Dokša.

Skladba Requiem for Zagreb je satkana od dramatičnih, mističnih pa i pomalo tamnih, jezovitih zvukova, koji se pak sastoje od brojnih virtuoznih pasaža i zvukovnih efekata. Vrhunsko umjetničko ostvarenje donosi vjeran prikaz navedenog događaja. U zadnjem dijelu skladbe koloristički crescendo ipak donosi optimistički završetak. Kompozicija je obrađena u Beču, u tonskom studiju Ivana Balića.

Dario Cebić završio je doktorat iz glazbenih znanosti te doktorat iz kompozicije. Poslijediplomski studij kompozicije završio je na Universität für Musik u Beču, a usavršavao se na muzičkim akademijama u Berlinu i Frankfurtu. Dobitnik je brojnih svjetskih nagrada i priznanja, između ostalog u New Yorku, Beču, Pekingu, Madridu, Milanu, Torinu, Grazu i Zagrebu.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged