daniel rafaelić - egipat - sfinga - 2020.

Danijel Rafaelić sudjelovao u pisanju knjige “A History of World Egyptology”

Hrvatski povjesničar filma i egiptolog Daniel Rafaelić stao je uz bok najvećim svjetskim egiptolozima koji su sudjelovali u pisanju kapitalnog djela “A History of World Egyptology” (Povijest svjetske egiptologije). Knjigu je upravo objavio ugledni Cambridge University Press, čime je njena iznimna znanstvena razina dodatno potvrđena. Urednici izdanja ugledni su znanstvenici Andrew Bednarski, Aidan Dodson i Salima Ikram.


Upravo je egiptologija Ikram pozvala Rafaelića da bude jedan od autora knjige: “Danijela Rafaelića upoznala sam u Kairu. Odmah sam shvatila sam da bi on bio izvrstan autor koji nam može pružiti pregled egiptomanije i filmova o drevnom Egiptu iz cijelog svijeta. Njegovo je znanje o popularnoj recepciji drevnog Egipta zapanjujuće. Povijest svjetske egiptologije inače je prva knjiga koja pruža analizu povijesti egiptologije po zemljama s posebnim naglaskom na popularnu kulturu. Zato se nadam da će ova knjiga postaviti nove akademske standarde i postati osnova svakog budućeg bavljenja ovom temom.”

Daniel Rafaelić se bavi poglavljem o manje poznatim njemačkim i austrijskim nijemim filmovima

Poglavlje Daniela Rafaelića, koje smo dobili na uvid od Cambridge University Pressa, uz očekivane filmove poput Deset zapovijedi s Yulom Brynnerom, Kleopatre s Elizabeth Taylor ili Mumije s Rachel Weisz, detaljno se bavi i manje poznatim njemačkim i austrijskim nijemim filmovima koji se tada redovito prikazuju u domaćim kinima, a posebno je važan dio njegova opsežnog poglavlja (od čak šezdesetak stranica) prikaz snimanja danas gotovo zaboravljena filma Maciste u Dolini kraljeva, koji se u Zagrebu snimao 1960. godine – jedini put kada su raskošne staroegipatske kulise resile hrvatski glavni grad.

“Osjećam se iznimno privilegirano biti u društvu najvećih suvremenih egiptologa, ljudi čiji je vrhunski znanstveni rad moja osnovna literatura posljednjih trideset godina, a posebno tijekom mog studija egiptologije na The University of Manchester. Prilika da u takav klub unesem naše, hrvatske, mirise i boje ispunja me neopisivom srećom. Prilika da svijetu otkrijem dio njihove, ali i naše filmske povijesti jedinstvena je u životu. Noćima ne spavam čekajući kada će poštar pozvoniti s prvim primjercima knjige”, rekao je Daniel Rafaelić.

Povijest svjetske egiptologije bit će po cijeni od 135 funti dostupna diljem svijeta za Božić 2020. godine! Sasvim će sigurno ubrzo postati nezaobilaznim priručnikom i udžbenikom najvećih svjetskih sveučilišta. Knjigu se može nabaviti putem University of Cambridge Pressa, ali i platforme Amazon. Za više informacija o sveučilištu Cambridge doznajte na mrežnoj stranici cambridge.org.

a history of world egyptology 2020

Tagged