dan kravate 2021 - kravat pukovnija - smjena straže - trg bana jelačića, zagreb

Dan kravate 2021 obilježen manifestacijom na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Hrvatska je domovina kravate, a Zagreb prijestolnica kravate – tako se osim brojnih svečanosti diljem Hrvatske i svijeta Dan kravate, središnja proslava održala u Zagrebu. A glavna manifestacija je održana na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje je Kravat pukovnija održala svečanu Smjenu straže.

Nakon Smjene straže su Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije i Zdravka Bušić, saborska poslanica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, vezali kravatu na spomenik bana Josipa Jelačića. Nakon ovog simboličkog čina, nastavljeno je vezivanje kravata i na 40-ak drugih spomenika i bista u Zagrebu.


“Kravata je znak zrelosti, dostojanstva i svečanosti. Academia Cravatica već desetljećima radi na svjetskoj promociji kravate te smo ponosni što se Dan kravate svake godine proslavlja diljem svijeta. Javnost je zainteresirana za kravatu, što potvrđuje da je kravata hrvatska, europska i svjetska živa baština”, naglasio je Marijan Bušić, osnivač i ravnatelj Academiae Cravaticae. Dodajmo da ona svojim djelovanjem “produbljuje povijest kravate od vremena njezina francuskog prepoznavanja i imenovanja na dvoru Luja XIV”.

Dan kravate 2021 se obilježio brojnim proslavama u Hrvatskoj

Tako je u Slavonskom Brodu je ispred Turističko-informativnog centra postavljeno platno s motivima iz Tridesetogodišnjeg rata. Postavljen je i kostimirani model hrvatskog vojnika, sudionika rata, s crvenim rupcem oko vrata. U Mrkoplju je otvorena izložba starinskih Mrkopaljskih kravata, izložba dječjih crteža na temu Mrkopaljske kravate. Također, organiziran je i tečaj vezivanja kravate i druge aktivnosti.

U Puli, gdje je 18. listopada 2003. godine izvedena instalacija Kravata oko Arene prof. Marijana Bušića, realizirani su brojni prigodni programi u osnovnim i srednjim školama. Na temu kravate predstavljeni su likovni i pjesnički radovi učenika. Izložene su mnoge knjige i brošure, a puštani su i dokumentarni filmovi. Učenici su u školu došli s kravatom te vježbali vezanje kravate sebi i drugima. A u pratnji svojih nastavnika vezali su kravatu i na više bista i spomenika u Gradu. Osim navedenih, svečanost obilježavanja Dana kravate održala se i u brojnim institucijama, školama, vrtićima, gradovima i lokalnim upravama u Hrvatskoj.

dan kravate 2021 - spomenik većeslav holjevac zagreb

Na svečanost u Zagrebu došli su brojni građani i dužnosnici

Nazočili su predstavnici Academiae Cravaticae, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora zastupnica Zdravka Bušić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler sa suradnicima te veleposlanici kravate Miro Gavran i Igor Rudan. Nazočni su bili i predstavnici Kluba za javnu diplomaciju – HDUN te renomiranog Hrvatskog diplomatskog kluba te drugi ugledni gosti i prijatelji kravate, kao i brojni građani i posjetitelji.

Dan kravate je prilika da još jednom naglasimo simboliku i nezamjenjiv kulturni identitet kravate, jedinstvenog odjevnog predmeta hrvatskih korijena. Kravata nije samo dar naših predaka cijelome svijetu, već je i simbol civilizacije i uljudnog ophođenja. Zato je važan element nacionalnog brendiranja Hrvatske i vrijedno oruđe kulturne diplomacije, koje možemo još više koristiti”, rekao je Karlo Ressler.

“Primjer kako su Hrvati oduvijek nosili kravate je i naš pjesnik Ivan Gundulić. Zanimljivo, na jedinom portretu nastalom za njegova života zapazio sam da nosi učvoreni rubac. Na slici je zabilježeno da Gundulić tada ima 33 godine, što znači da za nadolazeću 2022. možemo reći – evo nam 400-te obljetnice Gundulićeve kravate!”, dodao je Bušić i najavio da se već priprema Dan kravate 2022! Više informacija doznajte na mrežnim stranicama na adresi academia-cravatica.hr.

Tagged