dan kravate - spomenik franji tuđmanu - zagreb, listopad 2020.

Dan kravate 2020 obilježen vezivanjem kravata na zagrebačke spomenike

Tradicionalno vezivanje kravata na četrdesetak zagrebačkih spomenika jedna je u nizu manifestacija kojima se obilježava “Dan kravate” u Hrvatskoj, ali i svijetu. Manifestacija je započela vezivanjem kravate banu Josipu Jelačiću, a potom i na spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Kravatu je vezala izaslanica Grada Zagreba Mirka Jozić uz pratnju Kravat pukovnije, dok su Kliški uskoci vezali kravatu na spomeniku Petru Kružiću. Obilježavanja “Dana kravate” održava se i u drugim hrvatskim gradovima, između ostalih i u Puli. U tom gradu je bila i izvedba land-art projekta Marijana Bušića “Kravata oko Arene” 2003. godine. Ona je na kraju i inicirala da 18. listopad postane “Dan kravate”.

“I ove će godine se “Dan kravate” u Puli obilježiti, a održat će se u suradnji s ustanovom Academia Cravatica i uz potporu Grada Pule. Sama događanja će se održavati u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu i u Gimnaziji Pula. Od ove godine pridružuju se i osnovne škole Centar i Monte Zaro!”, rekao je Marijan Bušić, ravnatelj Academia Cravatica. Bušić je naveo primjer ukrajinskog grada Lavova. U njemu se obilježava ovaj dan vezivanjem kravate na spomenicima, a u obilježavanju sudjeluju i škole i vrtići.


“Što se tiče Dana kravate u odgojno – obrazovnim ustanovama, proteklih su se godina na stotine vrtića škola i sveučilišta priključivale proslavi Dana kravate što zasigurno neće izostati ni ove godine”, rekao je Mihovil Bogoslav Matković, ravnatelj muzeja u nastajanju. Osim vezivanja kravata i Velike smjene straže koja će se održati u nedjelju, 18. listopada, spomenimo i sudjelovanje pedagoških ustanova. Dodajmo da je obilježavanje Dana kravate ugrađeno u preporučene slobodne školske aktivnosti od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Nakon što je pokrenut “Dan kravate”, najavljuje se i početak jednog novoga projekta

Academia Cravatica predložila je hrvatskim euro-parlamentarcima da se obnovi inicijativa za proglašenje Dana kravate u Europskom parlamentu što je s njihove strane prihvaćeno. Tu je i Igor Rudan, hrvatski znanstvenik, kojeg je AC 2019. godine imenovala veleposlanikom kravate. On je započeo djelovanje na toj počasnoj funkciji snažnim tempom i tek ga je razvoj događaja vezanih uz svjetsku zdravstvenu krizu omeo da tako i nastavi”, rekao je Nikola Albaneže, voditelj muzeoloških projekata te dodaje kako je Igor Rudan darovao kravate nekolicini važnih i utjecajnih ličnosti.

Prilikom posjeta Zakladi Michael J. Fox u New Yorku posvećenoj borbi protiv Parkinsonove bolesti, hrvatsku kravatu dobio je taj poznati glumac. Istovjetnim darovima Igor Rudan obradovao je svoje kolege, ugledne znanstvenike; vodećeg stručnjaka za međunarodno zdravstvo, profesora Zhi-Jie Zhenga, direktora Instituta za globalno zdravlje Sveučilišta u Pekingu, profesora Petera Mathiesona, rektora Sveučilišta u Edinburghu te doktora Michaela Rosbasha, dobitnika Nobela za medicinu 2017. godine. Više o Academici Cravatici doznajte na stranici academia-cravatica.hr.

Tagged