dan bez mobitela u prometu 2020 - nagradni natječaj

Dan bez mobitela u prometu uz nagradni natječaj namijenjen sadašnjim i budućim roditeljima

I ove godine u okviru kampanje “Dan bez mobitela u prometu” otvara se nagradni natječaj, koji je ovaj puta namijenjen sadašnjim i budućim roditeljima, jer svakom je roditelju jedna od većih briga kako svojoj djeci omogućiti sigurnost u prometu. Glavna nagrada je dječja auto sjedalica.
U nagradnom natječaju roditeljima se postavlja izazov da pošalju priču o tome što svojoj djeci govore i što sami rade da bi ih naučili sigurnosti u prometu. Pozivamo i buduće mame i tate da podijele ideju što će činiti, kako se ponašati i koje navike možda mijenjati kad postanu roditelji da bi svojoj djeci bili najbolji uzor.

Prema podacima MUP-a 2019. godine je u Hrvatskoj u prometu smrtno stradalo 18 djece, od kojih je troje bilo do šest godina starosti, četvero u dobi između sedam i 13 godina, a 11 u dobi između od 14 i 17 godina. Ukupno su bila ozlijeđena 1302 djeteta, a teške ozlijede zadobilo je 381 dijete!

Cilj nagradnog natječaja je osvijestiti roditelje da upravo svojim ponašanjem u prometu utječu na stvaranje dobrih ili loših navika kod svoje djece. Pa će tako oni roditelji koji se suzdržavaju koristiti mobitel u prometu, bez obzira jesu li vozači, pješaci ili biciklisti, svojoj djeci biti najbolji uzor, za razliku od roditelja koji posežu za mobitelom dok su u prometu i ne razmišljaju da će ih djeca u takvom ponašanju najvjerojatnije kopirati, bez obzira što im oni govore da se to ne radi.

Mobitel je četvrti ubojica na cesti, a prema podacima policije za lanjsku godinu, njegovo je korištenje u prometu poraslo za 5,5 posto u odnosu na 2018. Štoviše, vozača koji su uhvaćeni da koriste mobitel za volanom, lani je bilo 33,5 posto više nego onih koji su uhvaćeni u vožnji pod utjecajem alkohola što je do sada, uz preveliku brzinu, bio najčešći prekršaj.

Projekt Dan bez mobitela u prometu je nositelj Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, a kampanja se provodi već četvrtu godinu uz podršku i sufinanciranje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i uz pokroviteljstva Ministarstva unutarnjih poslova.

Dan bez mobitela u prometu obilježava se 21. listopada na nacionalnoj razini i tim se povodom organizira niz aktivnosti osvještavanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu, a s ciljem smanjenja broja nesreća uzrokovanih njegovom upotrebom.

Pravila nagradnog natječaja su jednostavna

  • lajkajte FB stranicu @DanBezMobitelaUPrometu
  • priču objavite na svom zidu tako da je podijelite javno
  • prije objave nemojte zaboraviti tagirati stranicu @DanBezMobitelaUPrometu i staviti hashtag #OsvojiSjedalicu

Nagradni natječaj traje od 7. rujna u podne do 7. listopada 2020. godine u podne. Tada će žiri odabrati deset najkreativnijh priča, iskustava, savjeta… Deset odabranih priča 8. listopada u podne bit će objavljene na Facebook stranici @DanBezMobitelaUPrometu te će do 10. listopada morati skupiti što veći broj lajkova. Priča koja skupi najveći broj lajkova osvaja sjedalicu, a ostalih devet osvaja utješne nagrade.

Svečana dodjela nagrade bit će 21. listopada, na sam Dan bez mobitela u prometu u okviru konferencije Mi i naši gadgeti u prometu kojom se već tradicionalno obilježava nacionalni Dan bez mobitela u prometu.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -