giipuja ćo! 2019

Damjan Grbac, riječki jazz glazbenik, izdaje novi album “GIIPUJA, Ćo!”

Iznimno kreativan riječki jazz glazbenik Damjan Grbac ljetos je s kolegama glazbenicima premijerno uživo prezentirao nove skladbe koje će uskoro i službeno biti okupljene na novom studijskom izdanju benda “damjans”.

Album GIIPUJA, Ćo! kao dio novog projekta, nastao je na ideji osvježavanja starih životnih vrijednosti. Stapanjem modernih jazz elemenata s glazbom Istre i Primorja damjansi nastoje dočarati dašak povijesti i sadašnjosti te paralelno promovirati kulturne vrijednosti svog zavičaja.

Album u trajanju od 36 minuta i 20 sekundi sastoji se od čak 22 pjesme različitih duljina – od skladbi koje traju svega nekoliko sekundi pa do pjesama u trajanju od nekoliko minuta.

Zanimljivi koncept i inovativan pristup Damjan Grbac jednako zanimljivo objašnjava: “U današnjem užurbanom načinu života ljudi nemaju vremena slušati cijele pjesme, nego najčešće preskaču i slušaju samo kratke dijelove. I ja sam takav u nekim slučajevima. Shodno tome sam na CD stavio pjesme različitih trajanja, upravo s ciljem da slušatelj može i stigne poslušati – cijelu pjesmu. To je jedna od mojih ideja kojom sam htio predstaviti i svojevrstan osobni revolt prema slušanju glazbe.”

Uz ovaj jedinstveni koncept najveću posebnost i osobitu važnost albumu daje tematika koja povezuje sve skladbe. Kao i na dosadašnjim albumima Damjan Grbac sve pjesme spaja zajedničkom niti.

Naime, iza imena GIIPUJA stoji akronim za Glazba Istre I Primorja U Jazz Aranžmanima te su raniji GIIPUJA projekti već rezultirali iznimnim doprinosom njegovanju i očuvanju hrvatske glazbene baštine pokazavši pri tom kako se hrvatska etno glazba može interpretirati i kombinirati s različitim glazbenim stilovima.

Jedan od takvih tematskih projekata bila je i ovogodišnja jednodnevna turneja na 5 šterni na području Grada Kastva. Autorske skladbe koje su Damjan Grbac i grupa “damjans” ljetos premijerno izveli na kastavskim šternama naći će se na albumu GIIPUJA, Ćo! koji će uskoro biti objavljen pod okriljem diskografske kuće NOTA BENE.

Osim toga, svih pet mini koncerata – održanih u jednom danu na posebno odabranim 5 autentičnih starih šterni (bunara) zabilježeni su i video kamerom te će i šira javnost uskoro moći posvjedočiti ovom posebnom spašavanju tradicije od zaborava. GIIPUJA po šternah va Kastve moći će se pogledati kao jedan cjelokupni video film, ali i kao svaki koncert zasebno.

Skladbe izvedene na šternama, kao i sve pjesme na albumu autorske su ideje i skladbe Damjana Grbca nastale u suradnji s prijateljima glazbenicima koji su svojom osobnošću dodatno obojali cijeli ovaj glazbeni projekt.

Uz Damjana na kontrabasu bend damjans čine Marko First (sopela, violina, okarina), Aldo Foško (bas klarinet) i Tonči Grabušić (bubnjevi).

Damjan Grbac

“Moji dragi prijatelji su se 100 posto dali u projekt i pružili mu podršku kako god su mogli: od besprijekornih proba i uvježbavanja, odvajanja svog dragocjenog vremena, unošenja dobre energije, ali i pomoći pri troškovima koje stvaranje albuma nosi sa sobom. Ponosan sam na album koji je proizašao kao rezultat toga i neizmjerno sam im ih zahvalan”, za svoje drage kolege i izvrsne glazbenike Damjan ima samo riječi hvale.

Album je sniman tijekom listopada 2019. godine u G.I.S. studiju. Damjan Grbac bio je u ulozi producenta, glazbeni inženjer albuma je Matej Zec, a zajedno su sudjelovali u samom mixanju albuma. Naslovnicu album potpisuje Črčke Design.

Album GIIPUJA, Ćo! – popis pjesama

 1. Forest Sunrise
 2. Molska Teplina
 3. Ja, Ja, Ja
 4. Groove Muv
 5. Forest Sunset
 6. 84G
 7. 40 Blues
 8. Mystic Cave
 9. Mih
 10. Big Bear
 11. Popić
 12. Saki Svojo
 13. Pleh Muzika na 3
 14. Heavy Swing
 15. Three Four
 16. Something Beautiful
 17. Bird Slide
 18. Sunshine
 19. Bird Metal Distortion
 20. Cool Move
 21. Po modernu, Ćo!
 22. Blue Marsch

 • foto: Damir Španić

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -