daleka obala u new yorku - foto: rory belanich

Daleka obala predstavlja novi singl za dosad neobjavljenu pjesmu “Na korak si od mene”

Gotovo dvadeset godina prošlo je od prestanka djelovanja glazbenih ikona 90-ih i jednog od najpopularnijih sastava u Hrvatskoj. Jednako toliko prošlo je i od objave njihovog posljednjeg studijskog albuma čija je godišnjica prošlu jesen proslavljena luksuznim obljetničkim izdanjima i priznanjem za zlatnu nakladu od strane diskografske kuće Dancing Bear, a za sjajan početak 2020. Daleka obala predstavlja nam novu, dosad neobjavljenu pjesmu “Na korak si od mene”.

Kako Daleka obala otkriva, demo snimka pjesme Na korak si od mene je snimljena za vrijeme pripremanja njihovog posljednjeg studijskog albuma 1999-2000. Nastala 1999. godine u garaži na Blatinama u Splitu, gdje je tada Daleka obala imala svoj mali studio, ova i brojne druge demo snimke sačuvane su na audio kazeti, no nije zaživjela punim potencijalom sve donedavno kada je krajem listopada 2019. objavljena na posebnom Bonus CD-u s dosad neobjavljenim demo snimkama u društvu nekih poznatih i manje poznatih pjesama Daleke obale, koje je dodatno tonski sredio i remasterizirao Leo Anđelković.

CD je objavljen u sklopu fantastičnog, četverostrukog CD box seta, koji također sadrži posljednji album 1999-2000 uz bonus demo snimku Ruzinavi brod na kojoj je klavir odsvirao nikad prežaljeni Oliver Dragojević i dvostruki CD Uspomena (Sve najbolje uživo).

Autor stihova pjesme je Boris Hrepić Hrepa, a autor glazbe, ujedno i vokal na pjesmi, je Bogašin Šoić Mirilović – Bogo, klavijaturist benda i autor nezaboravnih hitova 80e i Kurve. Bogo je preminuo 2018. te je izdavanje ove pjesme, a i prigodnog lyrics videa, posvećeno upravo njemu. Videospot, koji je također rad Borisa Hrepića Hrepe, sastoji se od niza dosad neobjavljenih fotografija s dvije kratke turneje Daleke obale u dalekoj Americi, 1998. i 2000. Autor fotografija iz New Yorka je Rory Belanich, a iz Chicaga Zlatan Jelovac.

Luksuzna obljetnička izdanja, koja pored spomenutog četverostrukog box seta uključuju LP izdanje pod nazivom 999 te dvostruki LP album Uspomena (Sve najbolje uživo), našla su svoje mjesto u TOP 40 najprodavanijih u Hrvatskoj.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - -