daleka obala u new yorku - foto: rory belanich

Daleka obala predstavlja dosad neobjavljenu pjesmu “Na korak si od mene”

Gotovo dvadeset godina prošlo je od prestanka djelovanja grupe “Daleka obala”, glazbenih ikona 90-ih i jednog od najpopularnijih sastava u Hrvatskoj. Jednako toliko prošlo je i od objave njihovog posljednjeg studijskog albuma čija je godišnjica prošlu jesen proslavljena luksuznim obljetničkim izdanjima i priznanjem za zlatnu nakladu od strane diskografske kuće Dancing Bear, a za sjajan početak 2020. Daleka obala predstavlja nam novu, dosad neobjavljenu pjesmu “Na korak si od mene”.

Kako “Daleka obala” otkriva, demo snimka pjesme “Na korak si od mene” snimljena je za vrijeme pripremanja njihovog posljednjeg studijskog albuma “1999-2000”. Nastala je 1999. godine u garaži na Blatinama u Splitu, gdje je bend (tada) imala svoj mali studio.


Ova i brojne druge demo snimke sačuvane su na audio kazeti. No, snimka nije zaživjela punim potencijalom sve donedavno. Krajem listopada 2019. objavljena je na posebnom Bonus CD-u s dosad neobjavljenim demo snimkama. Pjesma se našla u društvu nekih poznatih i manje poznatih pjesama Daleke obale, koje je dodatno tonski sredio i remasterizirao Leo Anđelković.

CD je objavljen u sklopu četverostrukog CD box seta. Uz dvostruki CD Uspomena (Sve najbolje uživo) box sadrži i posljednji album 1999-2000, uz bonus demo snimku Ruzinavi brod. Na njoj je klavir odsvirao nikad prežaljeni Oliver Dragojević.

Autor stihova pjesme “Na korak si od mene” je Boris Hrepić Hrepa

Autor glazbe, ujedno i vokal na pjesmi, je Bogašin Šoić Mirilović – Bogo. On je bio klavijaturist benda i autor nezaboravnih hitova 80e i Kurve. Bogo je preminuo 2018. te je izdavanje ove pjesme, a i prigodnog lyrics videa, posvećeno upravo njemu. Videospot, koji je također rad Borisa Hrepića, sastoji se od niza dosad neobjavljenih fotografija s dvije kratke turneje Daleke obale u Americi 1998. i 2000. godine. Autor fotografija iz New Yorka je Rory Belanich, a iz Chicaga Zlatan Jelovac.

Luksuzna obljetnička izdanja, koja uz spomenuti četverostruki box set uključuju LP izdanje pod nazivom 999 te dvostruki LP album Uspomena (Sve najbolje uživo), našla su svoje mjesto u TOP 40 najprodavanijih u Hrvatskoj.

Video: Daleka obala – Na korak si od mene

Tagged