grupa daleka obala :: foto: dinko čvorić doringo :: 2022.

Daleka obala objavila album “Kao sad” – svoj prvi studijski album nakon više od 20 godina

Daleka obala lansirala je u eter prvi studijski album naziva “Kao sad, a dodajmo, to je prvi album ovog benda nakon više od 20 godina! A novi album je odmah stekao status najboljeg povratničkog albuma u posljednjih nekoliko desetljeća. Legendarni hrvatski rock sastav petnaest je godina mijenjao glazbenu scenu svojom neponovljivom energijom i karizmom. A njihove pjesme doista su s vremenom postale himne brojnih generacija.


Gotovo dvadeset godina čekalo se na njihov povratak, a više od dva desetljeća na novi studijski album. Kada su se Zoran Ukić, Jadran Vušković i Boris Hrepić 2020. godine ponovno našli zajedno u studiju pred njih je stavljen nezamisliv izazov. No, Daleka obala je uz novog pjevača postigla gotovo nemoguće. Tako je u javnost u petak, 25. studenog 2022., nakon više od dvadeset godina, lansirala jedan od najboljih povratničkih albuma posljednjih nekoliko desetljeća hrvatske glazbene scene.

Rock and roll Daleke obale živi i danas

Bilo je dovoljno nekoliko minuta zajedničke svirke te 2019. godine da se probudi ona prepoznatljiva sinergija među okupljenim članovima, a vijest o novim aktivnostima Daleke obale odjeknula je među mnogobrojnim obožavateljima, starim i novim. Bend je uskoro poletio na krilima nove energije predvođen karizmatičnim vokalom novog frontmana i renomiranog glazbenika Jakše Kriletića Jordesa. I tada je pokazao da rock’n’roll kojeg je “izmislila” Daleka obala živi i dan danas. U kratkom roku osvojili su najveće koncertne pozornice i radijski eter pjesmama Lipi dani, Od tebe ća, U reggaeu je spas, Cvijet, naslovnom Kao sad i posljednjom objavljenom, emotivno nabijenom i kompleksnom baladom Ni ti a ni ja, koja je prošli mjesec debitirala na prestižnoj listi HR Top 40.

Kako ističe kritika, povratnički album Kao sad “ključ je koji nudi odgovor na pitanje kako Daleka obala zvuči nakon 23 godine bez novoga autorskog materijala”. A po prvim osvrtima na album objavljen za diskografsku kuću Dancing Bear, bend je spreman ostaviti neizbrisiv trag na hrvatskoj glazbenoj sceni i stvoriti himne za nove generacije.

Daleka obala je s novim albumom same pohvale

daleka obala - naslovnica albuma "kao sad" :: 2022.

“Lijepo je čuti da su kritike našeg albuma veoma pozitivne. Premda, kada se ulazi u taj drevni, pomalo i plemenski ritual bendovskog snimanja autorskog albuma, o budućoj kritici se i ne razmišlja previše. Prvo se slijedi taj osnovni poriv za zajedničkim stvaranjem glazbe. Svi jednostavno želimo uživati u tom procesu. Proces stvaranja i snimanja novog albuma razvukao se preko dvije godine. Trebalo je prvo zagrijati taj stari stroj. Al’ evo, sad kad kritika i publika daju svoje mišljenje jako nam je drago da je ono pozitivno”, rekao je Boris Hrepić, basist i jedan od autora benda.

Na to se nadovezao i Zoran Ukić, neumorna ritam mašina Daleke obale. Ali i autor pjesama Od tebe ća, Wonderland, ‘Rođendan, Božić i Nova godina te Zvuk. “Album Kao sad je jedanaesti album koji sam snimio te sedmi po redu s Dalekom obalom. Snimao sam ga ne iz potrebe već iz želje kao i pogonjen ljubavlju prema glazbi i sviranju. Tako da, naravno da me veseli čuti pohvale. Svaka pisma i svaki album je avantura za sebe. Ni izdaleka se ne može predvidjeti njegova sudbina. Ali, ako znaš da si dao sve od sebe, preostaje ti jedino da ga objaviš i izložiš sudu javnosti”, dodao je Zoran Ukić.

Autorsku težinu albumu nosi i Jakša Kriletić Jordes kroz skladbu “Ni ti a ni ja”

Kao i Jadran Vušković kroz pamtljive pjesme U reggaeu je spas i Nevina kurva. Također, i brojni su gosti dali svoj obol ovim glazbenim uradcima. Među njima ističu “neslužbeni član i brat benda” Neno Belan, Antonija Vrgoč Rola iz Sunnysidersa, Darko Bakić iz Buđenja, Leo Anđelković koji je ujedno i producent albuma pa čak i Silvije Varga, direktor Dancing Beara koji pjeva i svira akustičnu gitaru na skladbu Lipi dani te električnu u završnoj skladbi Od tebe ća.

Središnji motiv naslovnice albuma Kao sad krasi crtež djevojke u cvjetnoj haljini umjetnice i ilustratorice Marije Bombardelli, u vlasništvu Marijana Bana i supruge Domine pa je time ovom novom izdanju dana jedna suptilna simbolika neraskidive veze između svih članova Daleke obale. Onih koji su joj dali najbolje godine i onih koji ju nose u nove glazbene plovidbe… Idejno rješenje naslovnice razradio je Boris Hrepić. Više o ovom bendu doznajte na Wikipediji.

VIDEO: Daleka obala – Kao sad / Ni ti a ni ja

Tagged