Algebra CreArt seminar / listopad 2019

CreArt seminar: Vizualni umjetnici u kulturnim i kreativnim industrijama

Na Visokom učilištu Algebra 21. listopada 2019. godine održan je CreArt seminar pod nazivom Mogućnosti za vizualne umjetnike u kulturnim i kreativnim industrijama koji se održava u okviru šireg edukativnog programa “Osposobljavanje vizualnih umjetnika za rad u kulturnim i kreativnim industrijama” koji će se provoditi od listopada 2019. do svibnja 2020. godine u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Visokog učilišta Algebra uz potporu HBOR-a.


Seminar je bio namijenjen likovnim umjetnicima, s ciljem stjecanja uvida u mogućnosti zaposlenja ili poslovnog angažmana u kreativnim i kulturnim industrijama poput gaming industrije, kreativnih agencija, stripa, ilustracije i animacije. Seminar su otvorili dekan Visokog učilišta Algebra Mislav Balković i ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka.

Na seminaru su gostovali Esad Ribić (strip crtač) Milivoj Ćeran (ilustrator), Vedran Klemens (ilustrator), Roman Turk (Division4Vision – kreativni direktor), Iva Butković (umjetnička direktorica) i Ana Spasojević (direktorica ljudskih resursa Nanobita) te Davor Bruketa (Bruketa & Žinić & Gray – kreativni direktor). Seminar je uživo i preko live linka slušalo oko 100 članova HDLU-a, studenata i drugih umjetnika.

U dinamičnoj atmosferi umjetnici su poslušali iskustva svojih uspješnih kolega i predstavnika poslodavaca te im postavljali pitanja. Esad Ribić istaknuo je važnost ulaganja u kontinuirano umjetničko usavršavanje, rad na vlastitom umjetničkom izražaju i stilu te odgovornost prema naručiteljima. Milivoj Ćeran je prisutnima ispričao kako se probijao na međunarodnom tržištu te koja pravila vrijede u suradnji sa stranim izdavačkim kućama. Vedran Klemens je detaljno opisao život freelance ilustratora, sa svim prednostima i manama. Sva trojica kolega naglasili su važnost profesionalne dosljednosti i odgovornosti prema naručiteljima, visoke kvalitete rada, poštivanje rokova i dogovora te važnost samopromocije.

U drugom dijelu seminara Roman Turk je prikazao različite projekte te način na koji uključuju umjetnike u svoj tim. Iva Butković i Ana Spasojević opisale su kako je raditi u firmi Nanobit te koje kompetencije i kvalitete traže od budućih zaposlenika. Davor Bruketa je u svom izlaganju opisao nekoliko uspješnih projekata svoje agencije u kojima su sudjelovali raznorodni profili umjetnika. Svi predstavnici poslodavaca izrazili su spremnost i otvorenost prema suradnji s novim umjetnicima te su ohrabrili umjetnike da šalju svoje portfolije.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged