cabaret zagrepčanke i statičar - ivan leo lemo - kazalište komedija - 2022.

Cabaret Zagrepčanke i statičar – nova predstava Ivana Lea Leme u Kazalištu Komedija

Kazalište Komedija održala je još jednu premijernu izvedbu, a ovoga se puta radi o predstavi “Cabaret Zagrepčanke i statičar”! U predstavi glume Mila Elegović, Nera Stipičević, Ivona Kundert, Nina Kaić Madić i Fabijan Pavao Medvešek, a oni su oduševili premijernu publiku na izvedbi održanoj u nedjelju, 28. veljače 2022. godine.


“Vrlo je jednostavna svrha ove predstave i ne želim je opisivati pretenciozno. Mislim da nije pretjerano reći da svi oni koji su doživjeli nedavne potrese u našoj zemlji pate od simptoma posttraumatskog stresnog poremećaja. Ovaj naš cabaret pokušava, barem donekle, raspuhati taj oblak straha. Tu strepnju, neugodnog sjećanja i šoka upisanog u potresena tijela, rastresene umove i protresene zidove. Sudbine u elementarnim nepogodama, nađu se na raskršću između dotadašnjih rutina i nekih novih ruta. Karmički gledano, nepovoljne okolnosti nisu slučajne. A što su veće, to je i lekcija koja nam iz njih proizlazi važnija. Kažu ljudi, nije svako zlo za zlo. Znam da to zvuči kao izlizana fraza, ali iskustvo ovog potresa uvjerilo me u istinitost ove poslovice”, rekao je autor i redatelj predastave Cabaret Zagrepčanke i statičar Ivan Leo Lemo.

O predstavi “Cabaret Zagrepčanke i statičar”

Nakon četiri nagrađivana te od kritike i publike prepoznata hit cabareta (Splićanke, Split in space, Preko veze i Vla-Vla-Vlajland) koja je posljednih godina postavio Ivan Leo Lemo, došao je red da se taj ciklus završi u Kazalištu Komedija koje je ljudstvom i tehnikom najopremljenije za komična glazbeno scenska djela. Žanr je došao kući. Kao i u prethodnim Leminim cabaretima i u ovom će se proplitati almodovarovski bizarne i melodramatične priče. A tu su i energični songovi i vesele plesne koreografije.

Izmaštat će se ekstremne sudbine sa drastičnim prevratima, živčanim slomovima i rasutim mozaikom aktualiteta. Također, zajednički nazivnik tom ciklusu predstava je rasvjetljivanje mračnih stranputica patrijarhalne (ne)kulture te prepoznavanje samospoznajne putanje kojom likovi uvijek izrone iz onih dubina koje su izgledale nerješivo i fatalno.

Ovaj će cabaret za razliku od svojih prethodnica biti mapiran u Zagrebu, nadovezat će se, na neki način, na cabaretsku tradiciju ovog grada i pokušat će definirati i redefinirati identitetske matrice njegovih stanovnika. Važna komponenta tog pokušaja jest i urbani zagrebački žargon koji varira od kvarta do kvarta, od miljea do miljea. Pokušat će se tim duhom jezika i mentaliteta, uhvatiti i duh ovog postpotresnog, pandemijskog vremena i nevremena. Više informacija o predstavi doznajte na mrežnim stranicama Kazališta Komedija.

Tagged