richard mills - nogomet i politika u jugoslaviji sport nacionalizam i država - 2019

Britanski povjesničar Richard Mills predstavio knjigu “NOGOMET I POLITIKA U JUGOSLAVIJI”

“Incident u Maksimiru važan je dio nogometne povijesti, no on se zbog rata pretvorio u nešto važnije. Maksimirski incident smatra se mjestom na kojem je rat počeo. Ja to zovem evolucijom mita. Maksimirski mit poprimio je vlastiti život, ali njegov povijesni značaj je nepobitan.” Rekao je to britanski povjesničar Richard Mills, predstavljajući hrvatsko izdanje svoje knjige NOGOMET I POLITIKA U JUGOSLAVIJI: SPORT, NACIONALIZAM I DRŽAVA, koja je objavljena u studenom 2019. godine u izdanju nakladničke kuće Profil.

Richard Mills profesor je moderne europske povijesti na Sveučilištu istočne Anglije u engleskom gradu Norwichu. Knjiga, za koju je prošle godine osvojio prestižnu nagradu Lord Aberdare za najbolju knjigu o povijesti sporta, plod je njegovog deset godišnjeg istraživanja, a nastala je na osnovu Millsove doktorske dizertacije.

Prema riječima sportskog komentatora Aleksandra Holige, koji je moderirao događaj, radi se o knjizi važnoj ne samo iz nogometne, nego i iz povijesne i društvene perpsektive, ponajprije i zato što je na neki način pionirska.

„Još se nitko na području bivše države nije pozabavio ovom speficičnom tematikom na ovako sistematičan i zaokružen način“, rekao je Holiga.

Richard Mills istaknuo je, pak, kako se ne želi predstavljati kao netko tko o nogometnoj povijesti ovih prostora zna više od onih koji su je proživljavali. Istaknuo je kako je njegovo zanimanje za nogomet u bivšoj Jugoslaviji počelo kada je u Novom Sadu, koji je sestrinski grad njegovog rodnog Norwicha, upisao studij moderne povijesti. U Novom Sadu proveo je 18 mjeseci učeći među ostalima i jezik, kako bi mogao proučavati izvorne dokumente, knjige i arhivsku građu i povezati ih. Istražujući tematiku proputovao je i čitavu regiju te pričao s bivšim igračima, dužnosnicima i navijačima, gledao po tri, četiri utakmice tjedno…

“Tematika me je privukla nakon što sam uvidio da se u povijesti bivše Jugoslavije nogomet i politika jako isprepliću, kao i to da na prostoru bivše Jugoslavije postoji izuzetno bogata i raznolika građa koja može izazvati interes i daleko izvan tog područja”, rekao je Mills te istaknuo da su mu u istraživanju puno pomogli povjesničari, sociolozi i novinari.

Ovu jedinstvenu knjigu, koja čitatelja vodi kroz povijest nogometa od Kraljevine SHS do raspada Jugoslavije i nogometnih početaka u novoosnovanim državama, Richard Mills zagrebačkoj će publici predstaviti 17. prosinca 2019. godine u 18 sati u knjižari Hoću knjigu Megastore (Bogovićeva 7).

Promociju će moderirati novinar i kolumnist Branimir Pofuk, a uz autora o knjizi će govoriti i kolumnist Aleksandar Holiga.


  • foto: Sanjin Kaštelan

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged