bosanski lonac | sarajevo film festival 2023

Bosanski lonac, film Pave Marinkovića, u prestižnoj “Open Air” sekciji Sarajevo Film Festivala imao je svoju svjetsku premijeru!

Film “Bosanski lonac”, u kojem je glavnu ulogu odigrao poznati bosansko-hercegovački glumac Senad Bašić, u nedjelju, 13. kolovoza 2023. godine, u prestižnoj sekciji “Open Air” na Sarajevo Film Festivalu, imao je svoju svjetsku premijeru! Radnja filma “Bosanski lonac” prati Faruka Šegu, neuspješnog bosanskog pisca, kojem prijeti deportacija iz Austrije. A ona će biti deportiran ako ne uspije dokazati da je nekako pridonio austrijskom kulturnom životu. Posljednja mu je prilika kazališna grupa koja može postaviti na scenu njegovu mladenačku dramu. Farukov nevoljki povratak u kazalište natjerat će ga da shvati što je uistinu važno u životu…

Uz Senada Bašića, impresivnu glumačku ekipu čine Bruna Bebić, Andreas Kiendl, Birgit Stöger, Admir Glamočak, Zlatko Burić, Igor Kovač, Goran Grgić, Dejan Aćimović, Julia Franz Richter, Dražen Kühn, Aleksandar Petrović, Wolfram Berger i mnogi drugi. A Sarajevo Film Festival 2023 pokazao se kao idealno mjesto za svjetsku premijeru filma. Dodajmo da je i gledalište bilo popunjeno do posljednjeg mjesta. No i činjenica da je film premijerno prikazan upravo u Sarajevu bila je važna i filmskoj ekipi.

“Čini mi se da je premijera filma Bosanski lonac na festivalu u Sarajevu nešto poput savršenog spoja. Nigdje ne bi bilo kao što je ovdje. Htjeli smo napraviti višeslojan film koji će uspostaviti komunikaciju s publikom i izgleda mi kao do smo to i postigli. Teme o kojima film govori bliske su ljudima s naših prostora, ali tiču se i bogatog zapada. Nikog ne osuđujemo, ne patroniziramo, ali želimo razumjeti. Želimo i publiku potaknuti na emotivni doživljaj”, rekao je Pavo Marinković, scenarist i redatelj filma Bosanski lonac.

Dugotrajni aplauz publike nakon projekcije najveća je nagrada cijeloj filmskoj ekipi

Senad Bašić, glavni glumac filma, također je izrazio zadovoljstvo mjestom na kojem je film premijerno prikazan. “Poziv da svjetska premijera bude na 29. SFF-u istinski me obradovao. Vjerujem da je Sarajevo Film Festival odlična platforma koja će Bosanski lonac učiniti vidljivim publici i filmskom svijetu”, rekao je Senad Bašić, 60-godišnji bosansko-hercegovački glumac. A o njemu više informacija možete doznati na Wikipediji.

Dugotrajni aplauz nakon projekcije najveća je nagrada cijeloj filmskoj ekipi, a budući da je gledalište u više navrata odjekivalo spontanim i glasnim smijehom oduševljene publike, čini se da je Bosanski lonac “začinjen” baš po mjeri. A budući da se za premijerno prikazivanje tražila ulaznica više, napominjemo da će ovaj film na SFF-u imati još sedam projekcija!

Glavni je producent hrvatske, austrijske, bosansko-hercegovačke koprodukcije Stanislav Babić (Telefilm), a film je nastao uz potporu HAVC-a, Cine Art Štajerske, Eurimagesa, Film Commissiona Graz, EACEA Medije, HRT-a i Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Sve informacije o filmu možete pratiti na društvenim mrežama Instagram i Facebook. Također, više o Bosanskom loncu doznajte više na stranicama IMDB-a.

VIDEO TRAILER: Bosanski lonac

Tagged