izložba "my best wishes" / muo zagreb, šangaj, kina / 2019

Blagdanske čestitke iz Muzeja za umjetnost i obrt u Kini predstavljaju hrvatsku kulturu

U šangajskom Muzeju umjetnosti Minsheng 5. studenoga 2019. godine svečano je otvorena izložba o tradiciji čestitanja i običaja slanja pisanih čestitki zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt “My best wishes”, a otvorio ju je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković zajedno s predsjednicom Kineske udruge prijateljstva sa stranim zemljama Li Xiaolin. Izložba u Šangaju gostuje sve do veljače 2020. godine u okviru Hrvatsko – kineske godine kulture i turizma te donosi oko 290 europskih božićnih i novogodišnjih čestitki s kraja 19. stoljeća sve do danas, koje prikazuju povijest industrijskog i kulturnog razvoja u Hrvatskoj i okolnim zemljama tijekom posljednjih 100 godina, kao i povijest običaja europskog načina čestitanja blagdana.


Suradnja dviju partnerski institucija, zagrebačkog MUO-a i Shanghai Minsheng Art Musuema prilika je za predstavljanje hrvatske baštine, kulture i običaja na međunarodnoj sceni te za produbljivanje institucionalnih kulturnih veza i suradnje u budućnosti.

Otvorenju izložbe My best wishes su nazočili brojni uzvanici iz Hrvatske i Kine – ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović, kustosice Koraljka Vlajo i Dunja Nekić te Memory Bai, predstavnica Kinesko – hrvatske udruge za kulturnu i gospodarsku suradnju.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged