billboard - mrc data - 2022.

Billboard u sekciji “Hits of the World” objavljuje tjednu listu popularnosti “Croatia Songs”!

Billboard je početkom veljače 2022. godine lansirao sekciju “Hits of the World” u kojoj je počeo objavljivati tjednu listu popularnosti pod nazivom “Croatia Songs”. Lista donosi 25 pjesama, a temelji se na rezultatima glazbenog streaminga i digitalne prodaje singlova u Hrvatskoj. Billboard je najveći svjetski autoritet glazbene industrije tako je od sada prisutan i u Hrvatskoj!

A da bi sve bilo precizno izračunato brije se MRC Data, vodeći globalni sustav mjerenja popularnosti u industriji zabave. Sekcija Hits of the World vidljiva je svim posjetiteljima internetske platforme Billboard.com. Ona će se ažurirati utorkom na temelju podataka koji će mjeriti period između petka i četvrtka prethodnog tjedna.

Na prvoj listi Croatia Songs magazina Billboard prvo mjesto zauzima Senidah s pjesmom Behute. A rezultati mjerenja pokazuju dominaciju regionalnih izvođača trap glazbe. Eni Jurišić i Matija Cvek su se s pjesmom Trebaš li me smjestili na petom mjestu, a od izvođača iz Hrvatske na listi su 30Zona & KUKU$ sa singlom Debili i Grše s pjesmom Highlife. Liste platforme Hits of the World će, kako navodi Billboard, “donijeti nove mogućnosti i rangiranja koje će biti dodane platformi Music Connect, vodećoj svjetskoj platformi analitike u glazbenoj industriji”.

Hrvatska je uz pomoć magazina Billboard ušla na globalnu glazbenu kartu

Hrvatska glazbena industrija je postavljanjem liste Croatia Songs na stranice magazina Billboard ušla na globalnu glazbenu kartu. Projekt Hits of the World donosi liste popularnosti iz više od 40 zemalja s područja četiriju regija. Regije su Europa, Latinska Amerika, Azija i Pacifika i Afrika. Dodajmo da je Hrvatska jedina zemlja u regiji s vlastitom listom. A od zemalja Europe dodana su mjerenja za Austriju, Belgiju, Češku, Dansku, Finsku, Francusku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Island, Irsku, Luksemburg, Nizozemsku, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Rusiju, Slovačku, Španjolsku, Švedsku, Švicarsku, Tursku i Veliku Britaniju.

“Jako nam je drago da je Hrvatska od strane magazina Billboard prepoznata kao bitan teritorij na globalnoj glazbenoj karti. Uvrštenje liste Croatia Songs u sekciju Hits of the World vodećeg svjetskog autoriteta u glazbenoj industriji je sjajna stvar. To definitivno mijenja uvid u naš posao”, rekao je Dario Draštata, član Upravnog odbora Hrvatske diskografske udruge i predsjednik Regionalne udruge nezavisnih diskografa RUNDA. “Billboard je odlično za razvoj poslovanja. On omogućuje izvođačima i stranim izdavačima lakši put do prepoznavanja njihova rada izvan teritorija Hrvatske i regije”, dodao je Draštata.

Projekt “Hits of the World” nastavak je globalnog pristupa glazbenom tržištu magazina Billboard

“Vidjeli smo kako je veliki uspjeh postiglo proširenje našeg mjerenja s listama Billboard Global 200 tijekom 2020. godine. To naglašava našu predanost predstavljanju onoga što se događa s korištenjem glazbe na svjetskoj razini”, rekao je Julian Holguin, predsjednik Billboarda. Holguin je i dodao kako je MRC Data ključni partner za uspjeh kompanije kao vodećeg nezavisnog dobavljača rezultata mjerenja popularnosti: “Liste pojedinih zemalja će omogućiti industriji mjerenje uspjeha na globalnoj razini.”

“Kao vodeći izvor podataka i uvida u industriji zabave, MRC Data uspostavlja novi standard u transparentnosti glazbene industrije. On je uveo globalni proizvod koji prikazuje rangiranje pjesama na više od 40 samostalnih tržišta pojedinih zemalja”, rekao je Rob Jonas, izvršni direktor P-MRC Data.

Video: Senidah – Behute

Tagged