bernadine evaristo - djevojka, žena, drugo - 2021.

Bernardine Evaristo u knjizi “Djevojka, žena, drugo” istražuje kako živimo

Bookerom nagrađen roman “Djevojka, žena, drugo” autorice Bernardine Evaristo, koji je Profil objavio u studenom 2020. godine, odmah nakon svojeg dolaska u knjižare postao hit. Prema podacima portala Moderna vremena, u prosincu je bio i najprodavaniji prozni naslov u Hrvatskoj, svrgnuvši s trona veliki prošlogodišnji hit “Lažljivi život odraslih” Elene Ferrante.

Roman “Djevojka, žena, drugo” dosad je preveden na više od 35 jezika svijeta, uvršten u brojne izbore najboljih knjiga godine uglednih svjetskih medija, a postao je i hit diljem svijeta.


Ono što je zanimljivo, a vjerujemo da govori i o jednom od rijetkih lijepih trenutaka vremena u kojem živimo jest to što ovaj roman ne pripada redu romana koji lako postaju hitovi. Pisan bez interpunkcije, slobodnim stilom, Djevojka, žena, drugo djelo je u kojem britanska autorica nigerijskog podrijetla u sudbinama dvanaest crnkinja istražuje kako rasa, rod, seksualnost, klasa… utječu na naše živote.

Ili kako žive oni najranjiviji, počesto višestruko marginalizirani. Vjerujemo da interes i oduševljenje koje ovaj veličanstveni, potresan, ali i silno duhovit roman izaziva kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, ponešto govore i o tome da živimo u vremenu promjene i da ima nade za bolje, pravednije sutra, s više sluha za živote svih nas koji činimo društvo.

Vrijedi spomenuti kako se Bernardine Evaristo upisala u povijest kao prva crnkinja koja je osvojila nagradu Booker podijelivši je s velikom Margaret Atwood, a Graham Norton to je komentirao ovako: “Dajte Evaristo još nagrada! Sve nagrade! Iako juri brzinom vlaka, njezin roman ne propušta nijednu pojedinost iz mnoštva različitih života koje u njemu susrećemo.”

Bernardine Evaristo – biografija

Bernardine Evaristo je britanska spisateljica i dobitnica književne nagrade Booker 2019. za roman Djevojka, žena, drugo. Ovaj je roman proglašen romanom godine 2020. godine, dobitnik je British Book Awards, bestseller je broj jedan Sunday Timesa, a preveden je na 34 jezika.

Evaristo je dosad objavila osam knjiga od kojih izdvajamo roman u stihovima The Emperor’s Babe (2001.), novelu Hello Mum (2010.) i roman Mr. Loverman (2013.) Obilježja su njezine proze hrabrost, eksperimentalan pristup, subverzivnost i preispitivanje mitova različitih povijesti i identiteta. Okušala se u nekoliko različitih žanrova: od poezije, romana u stihu, novele, kratke priče i romana u prozi do radijskih i kazališnih drama, književnih eseja i kritika. Aktivno djeluje i kao književna kritičarka za britanske nacionalne novine Guardian i Independent.

Bernardine Evaristo rođena je u Woolwichu, u jugoistočnom Londonu, kao četvrto od osmero djece majke Engleskinje i oca Nigerijca. Trenutačno živi sa suprugom u Londonu. Više o autorici doznajte na Wikipediji.

Tagged