friki beograd I 2022. I freaky fight for freedom

Beogradski rock-tech bend Friki objavio je svoj drugi singl “Daleko odavde”

Beogradski bend Friki ili punim imenom “Freaky fight for freedom” objavio je svoj drugi singl na maternjem jeziku “Daleko odavde”. Bend je osnovan 2009. godine u Beogradu, nakon jam sessiona koji je na bini tada prvi put vidio buduće članove benda – Nikolu, Lazara i Predraga, kako sviraju zajedno. Iz spontanog nastanka, iz “traganja za slobodom”, iz “borbe da to sve bude što iskrenije”, proisteklo je i originalno ime benda. Krajem 2009. godine triju se pridružuje Miloš Pavlović kao glavni vokal. Tijekom stvaranja i izvođenja pjesama za prvi album, bend je izrastao i do desetočlanog sastava! Pridružila im se puhačka sekcija, perkusije, a tu su i prateći vokali.


Trenutni članovi benda su Miloš Pavlović (vokal), Nebojša Pavlović (truba), Nikola Simić (gitara, produkcija, mastering), Lazar Ostojić (bas gitara) i Predrag Antić (bubnjevi). Uz mnogobrojne svirke u beogradskim rock-klubovima, bend je nastupao kako revijalno, ali i natjecateljski na brojnim festivalima kao što su EXIT, Mikser, KULT, Oslobađanje, On the road

Bend Friki je do sada objavio dva albuma na engleskom jeziku

To su The way how to live out of home i Life wasn’t made to be controlled, kao i pet singlova. Sloboda u glazbenom izrazu dovela je do toga da žanrovski, od benda koji je svoj prvi album okarakterizirao kao funk-rock, preko drugog izdanja koji je više vukao na hard-rock alternativu, u svoj zvuk posljednjih godina ubace i elemente elektronike. Tako Friki za svoj zvuk sada kažu da je “rock and tech”.

Važna prekretnica u njihovom radu dogodila se početkom 2022. godine. Tada je bend objavio spot za svoj prvi singl na srpskom jeziku Slike iz detinjstva. Bend za njega kaže da najbolje pokazuje što su sve novo dotaknuli kao bend u poslednjih godinu dana. “Tu su i zvučni svjedoci pa čak i preplitanje žanrova. A sve to je u službi teksta koji putuje natrag u djetinjstvo. Ne bi li nekako osvježio staru snagu, a za nove vožnje”, kažu članovi benda Friki.

Pred publikom je novi, drugi singl

Bend Friki je drugi singl Daleko odavde također objavio na maternjem jeziku. A za ovu pjesmu kažu da je “koncertno inspirirana i prilično rokerski i dinamički direktna, dok njen tekst i nije baš takav”. “Ako bi mogli zamisliti da nit ne biva isprekidana na prelasku u drugi svijet ili postojanje, onda bi ovaj tekst frontmena Miloša Pavlovića definitivno bio ambasador te niti”, daje Friki.

Dodajmo da bend za naredni period, osim rada na novoj glazbi, najavljuje i nove nastupe uživo. Tako će ih beogradska publika moći čuti već u četvrtak, 21. travnja 2022. godine u klubu Fest u Zemunu. Više o ovom rock-tech bendu doznajte na njihovom Facebook profilu.

Friki – Daleko odavde / Slike iz detinjstva

Tagged