bassekou kouyate & ngoni ba / tvornica kulture zagreb 2019

Bassekou Kouyate & Ngoni Ba odličnim koncertom otvorili 11. Zagrebački Jazz Festival

Ako je itko sumnjao u epitet “afrički Jimi Hendrix” koji se veže uz virtuoza s Malija, Bassekoua Kouyatea, sinoć su sve sumnje nestale. Vrhunske izvedbe ngoniju, tradicionalnom afričkom instrumentu koji ima samo četiri žice u pratnji savršeno usviranog, većinski obiteljskog benda, nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Naime, u Ngoni Ba sviraju i Bassekouov i sin i nećak, a pjeva njegova supruga, za koju vole reći da je malijska Tina Turner.

I članovi benda su bili oduševljeni reakcijama publike u Tvornici kulture. Kroz dvosatnu svirku pokazali su što je sve moguće odsvirati na raznovrsnim afričkim instrumentima, a nakon koncerta su se i družili s obožavateljima.

>>> PROČITAJTE VIŠE: Veliki Goran Bare i njegove Majke vraćaju se u Tvornicu kulture

Bassekoua zovu inovatorom, ali istovremeno i čuvarem tradicije. Virtuoz na ngoniju, tradicionalnom afričkom žičanom instrumentu, sličnom lutnji, izvodi hipnotičnu glazbu zvanu bambara koja dolazi iz regije oko Segua i po opisu je najbliža bluesu. Glazba je za njega platforma gdje izražava svoje stavove o društvu, humanosti, da ukaže na korupciju, potjera negativnosti… Bassekou Kouyate, bio je nominiran za Grammy i ima nekoliko BBC-jevih nagrada i suradnji s kremom svjetske glazbe (Youssou N‘Dour, Ali Farka Toure, Bela Fleck, The Kronos Quartet, Taj Mahal, Damon Albarn). I ništa manje važno, zrači nevjerojatnom karizmom i toplinom.

Band je na koncertu promoviro aktualni album Miri, a nakon Zagreba slijedi nastavak europske turneje.

>>> PROČITAJTE VIŠE:
TAXI u Zagrebu
Zagrebački restorani

A nastavlja se i 11. Zagreb Jazz Festival koji se održava uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba u Muzičkoj akademiji u Zagrebu (koncertna dvorana Blagoje Bersa).

  • 22. studeni – Vijay Iyer & Wadada Leo Smith
  • 24. studeni – Aaron Diehl Trio
  • 25. studeni – Omer Avital Qantar

Svi koncerti počinju u 19:30 sati.

Ključne riječi (tagovi): - - -

2 thoughts on “Bassekou Kouyate & Ngoni Ba odličnim koncertom otvorili 11. Zagrebački Jazz Festival

Comments are closed.