barbara munjas - i will be standing - 2022.

Barbara Munjas singlom “I Will Be Standing” najavljuje novi studijski album

Barbara Munjas, jedna od naših najintrigantnijih kantautorica predstavlja novim singl “I Will Be Standing”. A njime najavljuje dugoočekivani studijski album koji će svjetlo dana ugledati tijekom ožujka 2022. godine. Uz “I Will Be Standing” na nadolazećem albumu Barbarinih pjesama na engleskom jeziku, naći će se i prethodni uspješni singlovi “Gone back” i “Like I Wanted”. A kao i iza svake, tako se i iza nove Barbarine pjesme krije značajna tema o kojoj Barbara progovara na svoj jedinstven način i bez cenzure.


“Uvijek smo nekako fokusirani na zaštitu svog fizičkog tijela. No manju pažnju posvećujemo zaštiti duše te vrlo lako padamo u kandže vampira. Očarani smo njihovom slatkorječivošću, laskanjem i svojevrsnim trikovima kojima se koriste da bi se zakačili na našu energiju i crpili svjetlo života. Svijet je predivno mjesto, ali je prepuno oportunista i manipulatora od kojih se trebamo zaštititi kako god znamo i umijemo. Vrebaju sa svih strana, a sve više preko ekrana kojima smo potpuno opijeni”, rekla je Barbara Munjas.

Treba čvrsto utemeljiti vlastite granice

“Treba se ograditi vatrenim zidom i luksuz uvida u svoju privatnost i misli sačuvati samo za osobe koje to zaslužuju. Treba biti oprezan sa samoizlaganjem. Invazija na dušu vrlo lako, ako potraje duže, počne ispoljavati fizičke probleme tj. bolesti. Tijelo pamti sve emocije, čak ako ih mi ne zapamtimo. Stoga je od iznimne važnosti čuvati se od takvih situacija da ne postanete drvo ugušeno bršljanom. Da vas tuđa energija ne proguta…”, dodaje Barbara.

U glazbenom smislu I will be standing je svojevrsni indie funk folk koji dočarava suštinu. Dočarava ono tradicionalno i iskonsko, što sama tematika teksta i prožima. Bubanj je i ovog puta svirao Goran Salvi, bas gitaru svirao je Marko Kalčić koji je ujedno i masterirao pjesmu. Alen Bernobić je osim miksa, produkcije i aranžmana učestvovao svirajući klavijature i trube. Posebni gosti su ovoga puta bili Dino Kalčić na mandolini i gitari te Željka Veverec na thereminu.

Barbara Munjas ističe da je za nju ova nova pjesma posebna

“Ovu sam pjesmu oduvijek vidjela kao svojevrsni ritual, čak joj je i radni naziv dugo vremena bio Ritualna. U glavi sam uvijek imala sliku nekakvog mističnog ritualnog plesnog obreda oko vatre duboko u šumi kojim se postiže zaštita i čišćenje od svih loših energija koje nas okružuju i kojim se stvara neki safe space. Pjesme mi uglavnom uvijek dođu sa slikom i nekim osjećajem atmosfere, a tako je i ova došla. Kao neki vještičji ples iz priča moje none kada sam bila dijete”, rekla je .

“Polazeći sa svoje akademske pozadine, antropologije, kada sam prvi put slušala Barbarinu pjesmu I will be standing zapao mi je za uho refren u kojemu ona na engleskome pjeva kako ne želi da ju se pojede, ne želi da ju se proguta… To me je odmah asociralo na društvene norme koje namećemo ženama. A većina takvih normi proizlazi iz patrijarhalne tradicije u kojoj se žena vidi prvenstveno kao dobra domaćica, žena i majka. U hrvatskome jeziku čak i nemamo imenicu koja bi opisala ženu kao osobu bez toga da uzima u obzir njezin bračni status. Žena je imenica koju istodobno koristimo za žensku osobu (woman), ali žensku osobu koja je u braku (wife). Čini se kao da žena ne može ni postojati van tih okvira ni van te tradicije”, smatra Barbara Munjas. Više o Barbari doznajte na njezinom Instagram profilu.

Video: Barbara Munjas – I Will Be Standing

Tagged