arsen dedić 2020

Arsen Dedić se predstavlja u dokumentarnom filmu “A Porina dobiva…”

“Ono sve što znaš o meni, to je stvarno tako malo”, rekao je Arsen Dedić u svojim stihovima, a u nedjelju, 1. studenoga 2020. godine u 20:10 sati na Prvom programu HRT-a, saznat ćemo kako je to zapravo istina.

U sklopu serijala “A Porina dobiva…” koji je krenuo s prikazivanjem prije nekoliko tjedana, večeras gledamo dokumentarni film o uvijek najboljem, ciničnom, romantičnom i drugačijem – Arsenu Dediću.

Film o Arsenu šesti je po redu, nakon onih o Vici Vukovu, Miljenku Prohaski, Dinu Dvorniku, Dunji Vejzović i Zdenku Runjiću. Dokumentarnih filmova u serijalu je ukupno 12, a ovo su umjetnici i ansambli čije nam životne priče tek slijede – Boško Petrović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M, Oliver Dragojević i Ruža Pospiš Baldani.

U dokumentarcu o Arsenu koji nas čeka o njemu govore Dušan Šarac, Matija Dedić, Branko Viljac, Ivo Pattiera, Tonko Maroević, Branko Bulić, Rade Šerbedžija, Nikša Bratoš, Branko Bubica, Darko Gulin, Mate Relja i Jakša Fiamengo. A jedna od velikih kako u glazbi, tako i u Arsenovom životu otkriva nam kroz film detalje upoznavanja i suživota s njim. Gabi Novak ispričala je kako je sve počelo pozivom na pašticadu kod Arsenove majke.

Arsen Dedić je na neki način uvijek bio ispred svog vremena

Pjesme koje nisu odmah prihvaćene ili nagrađivane, redovito su sve do jedne nakon nekog vremena postale – klasici. Najčešće takvim umjetnicima, slava dolazi poslije. Poštovanje prema njemu i njegovom radu došlo mu je, nasreću, za života, iako je na prihvaćanje mnogih pjesama morao čekati. I čekao je strpljivo, skladao, pisao, objavljivao, ostavljajući nam nešto neprocjenjivo.

Autorski tim filma o Arsenu Dediću čine scenarist i redatelj Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, tonski snimatelj Silvio Mojaš i montažer Augustin Tino Bilandžić. Producent je Davor Drezga, a urednica Lejdi Oreb. Uvodnu špicu napravio je Goran Kurjak, a glazbu špice, poznatu temu svih dodjela glazbene nagrade Porin, potpisuje hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer Alfi Kabiljo.

Više o Arsenu Dediću doznaje na mrežnim stranicama Wikipedije.

Ključne riječi (tagovi): - - - - -