anna moor - plavi avioni :: 2022.

Anna Moor albumom “Plavi avioni” kroz melankoličan i sanjiv electro-pop donosi atmosferičnu glazbenu priču

Kantautorica Anna Moor objavila je svoj prvi studijski album naziva “Plavi avioni”. A Anna ovim albumom kroz melankoličan i sanjiv electro-pop glazbeni izričaj donosi atmosferičnu glazbenu priču u 11 pjesama. Na albumu se nalaze i singlovi “Svjetovi”, “Genovia”, “Blizu vode”, “Život kao rijeka” i “Valove love”, kojima je Anna Moor u posljednjih nekoliko godina ostvarila prepoznatljivost na regionalnoj glazbenoj sceni i u radijskom eteru.


“Prisjećajući se procesa nastajanja pjesama – od Svjetova, koje sam prve napisala pa sve do snimanja, zatim dovršavanja albuma Plavi avioni, osjećam da se spontano dogodio osvrt na svijet oko mene, ali ne nužno i uvijek kroz tekstove… Već kroz prepoznatljivu atmosferu koja prožima album, donoseći zvukove, ali i palete boja. Samom činjenicom da se nisam ograničavala na vrijeme stvaranja (glazba je nastajala u periodu od 6 godina), album prati moja putovanja, promjene, kao i mnoštvo uhvaćenih spontanih trenutaka. A u njima je izražavanje kroz glazbu bio jednostavniji izbor od direktnog suočavanja sa stvarnošću”, rekla je Anna Moor.

“Motiv Plavih aviona koje pratim na oblačnome nebu, uz obećanje da ovoga puta ostajem doma, obilježili su posljednju fazu mojega stvaranja. Nju je pratio povratak kući nakon dugogodišnjih putovanja i sakupljanja dragocjenosti po svijetu. A koje su mi poslužile da, nakon svega, izgradim dom na jednome mjestu. Avion se sada nalazi duboko na dnu mora. U plavetnilu i u refleksiji. Kao riznica i mali trofej”, dodala je Anna. O ovoj glazbenici više doznajte na njezinom Facebook profilu.

Uz izlazak albuma objavljen je i kratki animirani 3D film

Njime je stvoren cijeli novi svijet inspiriran glazbom Anne Moor, dok je soundtrack za taj film oblikovao i aranžirao britanski filmski kompozitor Joshua Urben. Album su producirali Marin Hraščanec, Luka Vidović, Anja Papa i Teo Golub, a na njemu je sudjelovao veliki broj glazbenika. Oni su pocket palma (synth, programiranje i prateći vokali), Ivan Vidović (gitara), Marin Hraščanec (klavijature, klavir i programiranje), Teo Golub (synth, programiranje ritma i prateći vokali), indijski klavijaturist Arunawa Shonai Chaterjee, Helena HraščanecRajnard Hraščanec i Melani Krog (prateći vokali), Hrvoje Štefanić (trombon), Ivan Grobenski (električna gitara i bas gitara), Tomislav Golubić (programiranje ritma), Nikola Milosavljević (električna gitara), Jerko Jurin (bubnjevi), Zvonimir Bajević (truba), Janko Novoselić (bubnjevi), Lana Janjanin (klavir) i Konrad Mulvaj (programiranje ritma). Za grafičko oblikovanje omota albuma zaslužni su Dinko Šimac i Dejan Halusek, a izdavač je Intek Music.

“Motivi i slike sa albuma Plavi avioni često su alegorični, emotivni i nadrealni. Zamisliti glazbeni spot koji bi ih nastojao vjerno prikazati bio je izazovan zadatak. I zato je softver za kreiranje video-igara Unreal Engine savršeno poslužio. Naime, rad u njemu ne ograničavaju nikakve fizičke prepreke, već je, uz dovoljno vremena i mašte, moguće stvoriti bilo što. Od izgleda svijeta, 3D lika Anne Moor, divovskog kita, kišne oluje… Pa sve do pokreta kamere i svakog najmanjeg detalja. Sve je izrežirano kako bi predstavilo i najavilo novi album”, rekao je redatelj filma Dinko Šimac.

VIDEO: Anna Moor II plavi avioni II Unreal Engine Cinematic

Tagged