ambienta - arhibau - zagreb desgn week - art zagreb - hotel&gastroteh | zagrebački velesajam 2023

Ambienta, ArhiBau.hr, Art Zagreb, Hotel&Gastroteh i festival Zagreb Design Week su održani na Zagrebačkom velesajmu od 26. rujna do 1. listopada 2023. godine

Na Zagrebačkom velesajmu zatvoreni su sajmovi Ambienta, ArhiBau.hr, Art Zagreb, Hotel&Gastroteh i festival Zagreb Design Week. U osam paviljona i na ukupnoj površini od 18.000 m2, posjetiteljima su se predstavile novosti s područja arhitekture, graditeljstva, namještaja i unutarnjeg uređenja, dizajna i umjetnosti te HoReCa sektora. A sam sajam Ambienta prezentirao se kroz nekoliko cjelina – Namještaj i unutarnje uređenje, Produkt Dizajn Zona, Opremanje objekata te trendovi uređenja eksterijera.

Priča o unutarnjem i vanjskom uređenju, namještaju, dizajnu zaokružena je sajmom Hotel&Gastroteh, ugostiteljsko-hotelijerskom opremom HoReCa programa, koji se tematski i sadržajno nadovezao na Ambientu. Pokrovitelji sajma bili su Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

“Veliki jubilej međunarodnog sajma namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije i ove je godine bio nezaobilazna destinacija na kojoj će se okupiti svi najbolji s područja proizvodnje namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije. Ambienta je u ovih 50 godina postala sinonim za sajam namještaja, sinonim za tradiciju, toplinu doma i nove početke. Do sada je iznjedrila mnoga poznata i renomirana imena tvrtki hrvatske i svjetske scene. A radit će to i ubuduće. To je njezin zadatak i njena misija. Kroz godine se prometnula u pokret za hrvatsku drvnu industriju, pozicionirala se kao komunikacijska platforma za sve povezane industrije koje se bave aspektima stanovanja, opremanja i uređenja objekata, kao i posebne ponude za ugostiteljsko uslužnu djelatnost”, rekla je na otvorenju sajmova Renata Suša, direktorica Zagrebačkog velesajma.

Ambienta 2023 je pored izlagačkog segmenta za sve zainteresirane ponudila i zanimljiv prateći program

Održana su predavanja na temu odvajanja biotpada u stanu, rješavanja problema u dizajnu interijera te utjecaju boja na uređenje stambenog prostora, zelenoj gradnji kao i besplatno stručno savjetovanje o dizajnu interijera. A poseban interes publike privukla je panel rasprava Uređena zgrada VS Uređen stan. Na panelu su sudjelovali eminentni stručnjaci zgradarstva. To su bili Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i predstavnik suvlasnika, Marko Porobija, odvjetnik, Porobija & Špoljarić, Domagoj Šešok, Udruga upravitelj, direktor Sektora tehničkih poslova GSKG-a, Vesna Bukarica, stručnjakinja za energetsku učinkovitost i voditeljica Odjela za energetsku učinkovitost Energetskog Instituta Hrvoje Požar i Sanja Pamuković, licencirana arhitektica i predstavnica suvlasnika.

U parku Zagrebačkog velesajma između paviljona 6 i 8 organiziran je zajednički program svih partnera. A u tom programu su brojni posjetitelji mogli uživati u glazbenom i filmskom programu. Nastupili su Auf Wiedersehen, Porto Morto i Denis&Denis. Također, održana je modna revija, a prikazani su i dokumentarni filmovi Dries, Romano Artioli – The Last Great Dreamer i Design is One: Lella & Massimo Vignelli.

U sklopu sajma ArhiBau organizirana je trodnevna, stručna konferencija Prostor budućnosti / Budućnost prostora. A u nedjelju, 1. listopada 2023. godine, dodijeljena su priznanja i zahvala izlagačima za dugogodišnju suradnju na sajmu Ambienta. Ali i bivšim zaposlenicima Zagrebačkog velesajma, koji su tijekom godina vrijedno radili na unapređenju sajma Ambienta. Također, izvučeni su i sretni dobitnici nagradne igre koja je organizirana za posjetitelje. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama Zagrebačkog velesajma na adresi zv.hr.

VIDEO: Ambienta 2023

Tagged