aline dalgleish - izložba "when dragons awake" - galerija klovićevi dvori zagreb / 2021.

Alina Dalgleish, paper artistica, donirala svoja umjetničkih djela za aukciju

U Galeriji Klovićevi dvori održana je humanitarna aukcija umjetničkih djela, a njih je donirala francusko – britanska paper artistica Alina Dalgleish. Pet djela prodano je u vrijednosti 45.000 kuna, a sva sredstva bit će donirana udruzi Mali Zmaj za aktivnosti poboljšanja kvalitete života siromašne i nezbrinute djece.

Aukciju humanitarnog karaktera održala se u četvrtak, 6. svibnja 2021. godine. Omogućili su je Klovićevi dvori koji su besplatno ustupili prostor za izložbu i Wiener osiguranje VIG čija je korporativna vrijednost podrška kulturi i umjetnosti, ali i ranjivim skupinama društva. Upravo na tom tragu Wiener je inicirao humanitarnu aukciju s ciljem podrške udruzi Mali Zmaj koju će i sami posebnim projektom dodatno podržati.

Djela predstavljena na aukciji, dio su većeg opusa izložbe primijenjene umjetnosti na papiru simboličnog naziva When dragons awake. Ona je izložena u Galeriji Klovićevi dvori i otvorena za javnost od 4. do 16. svibnja 2021. godine, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Aline Dalgleish umjetničke instalacije, najčešće svjetleće skulpture, izrađuje ručno od jedinstvenih vrsta papira. A posebno ju inspirira interakcija svjetlosti i papira. Tehniku primijenjene umjetnosti na papiru izučavala je diljem Azije gdje je usvojila tradicionalna znanja, a svoj umjetnički potpis usavršila je upravo u Seoulu, a koji se nastavlja razvijati svakim novim radom.

Umjetnica Alina Dalgleish izlagala je po cijelom svijetu

“Ova izložba ima dodatni društveni značaj. Daje podršku udruzi Mali Zmaj i njihovim aktivnostima za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece, a posebno promicanjem kreativnosti i duševne dobrobiti djece kroz art-terapiju. Kad život postane težak, iz prve ruke znam koliko umjetnost može biti umirujuća i osnažujuća. Kreativnost je resurs života. Pružanje djeci i mladima mogućnosti da otkriju njenu moć vrlo je važno za mene kao umjetnicu”, rekla je Alina.

“Udruga Mali zmaj zapravo je bila inspiracija za naslov izložbe When dragons awake. Ako im se pruži potrebna briga i prilika da istraže talente, tko zna kakav potencijal Mali Zmajevi imaju u sebi? Osjećam da je važno napomenuti da se izložba održava vrlo brzo prije nego što moja obitelj napusti Hrvatsku. Doživljavam je kao simbol zahvalnosti ovoj naciji na gostoprimstvu s kojim smo dočekani. Ali i svemu što sam sam ovdje naučila i otkrila. To je moj način da na najtopliji način kažem doviđenja, ali najvažnije od svega – hvala”, dodala je Alina Dalgleish. Dodajmo da je umjetnica ujedno je i supruga britanskog veleposlanika u Hrvatskoj Andrewa Dalgleisha, čiji mandat završava u srpnju.

Izložba, a i aukcija organizirane su u suradnji Wiener osiguranja VIG i PWMN Croatia – Professional women and men network

“Drago mi je da smo imali priliku povezati naše partnere s različitih strana u jednu hvalevrijednu humanitarnu priču. Naime, podrška kulturi, ali i ranjivim skupinama društva sastavni je dio našeg društveno odgovornog poslovanja. Upravo u 2021. godini odlučili smo podržati rad udruge Mali Zmaj kojoj smo u širem centru Zagreba ustupili prostor na korištenje za provođenje aktivnosti s korisnicima”, rekla je Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Wiener osiguranja.

“Ujedno, organizirali smo i terapijsko oslikavanje za djecu korisnike Malog Zmaja s umjetnicom Melindom Šefčić. Posljednja godina svima nam je bila stresna, a djeci posebno. Na tom tragu provodi se oslikavanje s umjetnicom kako bi se djeca osnažila kroz kreativno stvaralaštvo na tragu art terapije”, dodala je Horvat Martinović.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -